PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού και τι πρέπει να κάνετε;


Αν έχετε ποτέ κοιτάξει το ταμπλό του αυτοκινήτου σας, θα έχετε διαπιστώσει ότι εκεί βρίσκονται πολλά μικρά σηματάκια ή ενδείξεις.

Μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις είναι η ένδειξη για τα λάδια. Δεν είναι απίθανο να έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή στη ζωή σας ότι το λαμπάκι του λαδιού έχει ανάψει, προειδοποιώντας σας για πιθανά προβλήματα.

Πριν σας πούμε γιατί μπορεί να ανάβει αλλά και τι να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να προμηθεύεστε πάντα τα καλύτερα λάδια αυτοκινήτου, προκειμένου να αποφεύγετε προβλήματα και να διατηρείτε το όχημά σας σε καλή κατάσταση.

Γιατί ανάβει η λυχνία λαδιού;

Η προειδοποιητική λυχνία λαδιού λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας, παρακολουθώντας συνεχώς την πίεση λαδιού στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας.

Όταν η πίεση του λιπαντικού πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, το λαμπάκι λαδιού ανάβει.

Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λυχνία του λαδιού είναι:

  1. Ανεπαρκής στάθμη λαδιού

Μία από τις πιο συχνές αιτίες ενεργοποίησης της συγκεκριμένης λυχνίας είναι η χαμηλή στάθμη λαδιού.

Όταν η στάθμη του λιπαντικού εντός του κινητήρα πέφτει κάτω από το συνιστώμενο όριο, η αντλία λαδιού αδυνατεί να διατηρήσει την απαραίτητη πίεση, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της προειδοποιητικής λυχνίας.

  1. Λανθασμένο ιξώδες λαδιού

Ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιείται στο όχημά σας μπορεί να επηρεάσει το ιξώδες του και αυτό μπορεί να επηρεάσει την πίεση.

Η χρήση λαδιού με λανθασμένο ιξώδες για τον κινητήρα σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πίεσης και να κάνει την προειδοποιητική λυχνία να ανάψει.

  1. Διαρροή λαδιού

Ένας ακόμα συνηθισμένος ένοχος για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ένδειξης στο ταμπλό είναι η διαρροή λαδιού.

Αν υπάρχει κάποια ζημιά στις φλάντζες ή αν το δοχείο του λαδιού σας είναι τρύπιο, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με διαρροή και με ένα αναμμένο λαμπάκι.

  1. Προβληματικός αισθητήρας πίεσης λαδιού

Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να παρουσιάσει κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία ο αισθητήρας πίεσης του λαδιού.

Εάν συμβεί αυτό, ο αισθητήρας μπορεί να στέλνει λανθασμένα σήματα στο ταμπλό και να κάνει το λαμπάκι να ανάψει, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Τι να κάνετε αν ανάψει το λαμπάκι λαδιού;

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν ανάψει το λαμπάκι του λαδιού στο ταμπλό είναι:

  • Σταματήστε το αμάξι σε ένα ασφαλές σημείο, καθώς η συνέχιση της οδήγησης με χαμηλή πίεση λαδιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη του κινητήρα.
  • Σβήστε τον κινητήρα άμεσα ώστε να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές.
  • Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού. Ανοίξτε το καπό, βυθίστε στο δοχείο τη βυθομετρική ράβδο και εάν η στάθμη του λαδιού είναι χαμηλή, συμπληρώστε με τον κατάλληλο τύπο λιπαντικού μέχρι να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
  • Ψάξτε για τυχόν διαρροές στον κινητήρα και κάτω από το αυτοκίνητό σας. Αν εντοπίσετε διαρροή, είναι σημαντικό η βλάβη να επιδιορθωθεί άμεσα.
  • Χρησιμοποιήστε τον σωστό τύπο λαδιού, καθώς ένα ακατάλληλο λιπαντικό με λάθος ιξώδες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πίεσης.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια σε περίπτωση που έχετε κάνει όλα τα παραπάνω αλλά το πρόβλημα επιμένει. Ένας εξειδικευμένος μηχανικός μπορεί να εντοπίσει τι φταίει (π.χ. φραγμένο φίλτρο λαδιού, προβληματική αντλία λαδιού κ.λπ.) και να διορθώσει το πρόβλημα.

Ένα αναμμένο λαμπάκι λαδιού συνιστά μια κρίσιμη προειδοποίηση που απαιτεί προσοχή και άμεση αντιμετώπιση.

Έχοντας πλέον στο μυαλό σας τους πιθανούς παράγοντες που οδηγούν στην ενεργοποίηση της λυχνίας λαδιού και, κυριότερα, γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα, να αποτρέψετε πιθανές σοβαρές ζημιές στον κινητήρα και να διατηρήσετε την άριστη λειτουργία του αυτοκινήτου σας!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι να Προσέξετε αν Αγοράζετε Ακίνητο στην Αθήνα

Peristeri News

Γιατί να πρέπει το παιδί μου να κάνει προετοιμασία για Α’ Δημοτικού

Peristeri News

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Leave a Comment