PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Κόκκινα» δάνεια σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης


Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι προγραμματισμένη για τις 11:00.

O υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας παίρνει σήμερα τη σκυτάλη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι προγραμματισμένη για τις 11:00.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο (οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική, με βάση το υφιστάμενο σχέδιο, στη ρύθμιση διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων θα υπαχθούν οι επιχειρήσεις με ειδικά κριτήρια βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα με τη μέγιστη διάρκεια ισχύος από την ψήφισή της να είναι τα δύο έτη (υπαγωγή αιτήσεων), ενώ η μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης προτείνεται να είναι για 10 έτη.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη χρονική διάρκεια της ρύθμισης δεν έχει «επικυρωθεί» από την τρόικα, με αποτέλεσμα να κρίνεται πιθανή μια «σμίκρυνσή» της.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανεμένεται να βάλουν σήμερα στο τραπέζι τρία ακόμη θέματα, πριν δώσουν το πράσινο φως, για την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή. Αυτά είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση του κόστους για το τραπεζικό σύστημα, η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού που θα ιεραρχεί τα αιτήματα διευθέτησης των δανείων, αλλά και η διασφάλιση της μη κατάχρησης της ρύθμισης (ηθικός κίνδυνος).

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Leave a Comment