PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Καταγγελίες Λοβέρδου κατά φαρμακευτικής εταιρείας



Για ιδιότυπο εμπάργκο και μάλιστα αντικαρκινικών φαρμάκων κατηγόρησε τη φαρμακοβιομηχανία ROCHE ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δημόσια τοποθέτησή του πριν από λίγες ώρες.

Για ιδιότυπο εμπάργκο και μάλιστα αντικαρκινικών φαρμάκων κατηγόρησε τη φαρμακοβιομηχανία ROCHE ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δημόσια τοποθέτησή του πριν από λίγες ώρες.

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις πρακτικές της εταιρείας, την οποία κατονόμασε, προϊδεάζοντας για την κόντρα που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου οι Έλληνες ασθενείς να έχουν και πάλι κανονική πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα φάρμακα, πέραν εμπορικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., καταγράφονται ελλείψεις σε 36 φάρμακα και όχι 250 (!) που είχαν ανακοινώσει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, εκ των οποίων τα 24 από αυτά είτε έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, είτε υπάρχουν υποκατάστατά τους. Για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα, που αποδεδειγμένα έχουν καταγραφεί ελλείψεις, γίνονται προσπάθειες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να αποκατασταθεί η επάρκειά τους. Η λύση που φαίνεται να επιλέγεται είναι η απευθείας εισαγωγή μέσω του ΙΦΕΤ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αντώνης Δημόπουλος, διέψευδε κατηγορηματικά ότι εξαφανίστηκαν από τα ράφια περίπου 250 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και έκανε λόγο για μόνο 10 φάρμακα που λείπουν, εξαιτίας της μη τιμολόγησής τους.

Ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας μίλησε για «παιχνίδια ελλείψεων φαρμάκων που παίζονται μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακοποιών», προσθέτοντας ότι η τιμολόγησή τους θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, οι φαρμακοποιοί έδωσαν την επίμαχη λίστα με τα φάρμακα τα οποία εξαφανίστηκαν. Ανάμεσά τους βρίσκονται αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά , αντικαταθλιπτικά , φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις αλλά και παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο.

Πάντως, ο Ε.Ο.Φ. δεν έχει λάβει το τελευταίο διάστημα επίσημη αναφορά για ελλείψεις φαρμάκων από τους αρμόδιους φορείς (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κ.ά.) και συνεχώς παρακολουθεί εάν υπάρχουν ελλείψεις, καθώς και ποιοι ευθύνονται για αυτές, προκειμένου να προβεί σε άμεσα μέτρα.

Ο ΣΦΕΕ, πάντως, νίπτει τας χείρας, λέγοντας ότι «οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία ευθύνη στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων». Εκτιμούν ότι το θέμα αυτό οφείλεται στα ακόλουθα δύο γεγονότα:

– οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές και ορισμένα φάρμακα επανεξάγονται (όχι βέβαια από τις επιχειρήσεις που τα εισάγουν)

– είναι γνωστό ότι επίκειται η έκδοση Δελτίου Τιμών με σημαντικές μειώσεις και η αλυσίδα διανομής δεν επιθυμεί να έχει μεγάλα αποθέματα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Αγία Βαρβάρα: Έκρηξη χειροβομβίδας τα ξημερώματα

Peristeri News

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

Peristeri News

Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Peristeri News

Leave a Comment