PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης – Κογκρέσο: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά


«Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου, «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ» είπε, τονίζοντας ότι «η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται στο Κογκρέσο. «Έχω έρθει εδώ ενώπιον σας για να γιορτάσω ένα θαύμα, το ελληνικό ιδεώδες. Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 25 αιώνες» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους» συνέχισε.

«Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας των ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος»» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και επεσήμανε: «Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας».

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

«Ουκρανία, όπως Ελλάδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ουκρανικό: «Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται».

«Κοιτάμε προς το Κίεβο, προς την Οδησσό όπου η δική μας επανάσταση γεννήθηκε ως ιδέα. Η Μαριούπολη δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη για τους Έλληνες της Κριμαίας που ήθελαν να διαφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού αλλά δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς προς έναν αγώνα που θυμίζει τον δικό μας τόσο έντονα», τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από την αίθουσα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιτύχει ο κ. Πούτιν, όχι μόνο επ’ ωφελεία της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη: ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από την διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

«Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας»

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς το Κογκρέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μην ξεχαστεί η ανοιχτή της εισβολής και της διχοτόμησης της Κύπρου επισημαίνοντας ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού για την Ελλάδα»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

«Στην σωστή πλευρά της ιστορίας»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας»

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα:

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό.

«Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ» κατέληξε.

Οι επόμενες συναντήσεις

Αμέσως μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πρόεδρο της Γερουσίας Καμάλα Χάρις.

Θα είναι η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Χάρις, μετά το τετ α τετ που είχαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πριν από μερικούς μήνες.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης σημαντικές συναντήσεις με τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, μεταξύ των οποίων και με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, γνωστό για τις φιλελληνικές θέσεις τους .

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι ενώ στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.​

«Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας», δήλωσε η Ν. Πελόζι

«Είναι τιμή να καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι πηγή δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα, «πηγή έμπνευσής μας για τα θεμέλια της χώρας μας». Η κυρία Πελόζι είπε ότι καλωσορίζει φιλικά στον κ. Μητσοτάκη όπως συνέβη και χθες στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο.

«Το ίδιο κάνουμε και σήμερα με ευγνωμοσύνη μέσα από τη φιλιά μας στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, στη μάχη κόντρα στην covid και για το κλίμα», ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, μάθαμε από τους Έλληνες, οι Έλληνες έμαθαν από εμάς και τώρα είμαστε μαζί σαν δημοκρατικά έθνη».

«Αυτούς τους δυο αιώνες οι χώρες μας τραβούν παράλληλους δρόμους, στην ίδια πλευρά στους παγκόσμιους πολέμους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

«Είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Αλλά να μιλήσω και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας. Και πάλι ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η κυρία Πελόζι συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» και «τι καλύτερο από το να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment