PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το φύλο των χελωνών


Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον παγκόσμιο πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον παγκόσμιο πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με το άρθρο, η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η θερμοκρασία στις αμμώδεις παραλίες, όπου αφήνουν τα αυγά τους τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περισσότερα θηλυκά απ’ ό,τι αρσενικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φύλο των απογόνων μιας θαλάσσιας χελώνας δεν καθορίζεται από χρωμοσώματα, αλλά από την ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος όπου θάβουν τα αυγά οι θηλυκές χελώνες.

«Η λογική πίσω από αυτήν την υπόθεση είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, θα οδηγήσει στη γέννηση περισσοτέρων θηλυκών, επειδή αυτά “δημιουργούνται” σε πιο θερμά περιβάλλοντα» ανέφερε ο καθηγητής Graeme Hays, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Μια αύξηση έστω και κατά 2 βαθμούς Κελσίου (από τους 29 βαθμούς Κελσίου, όπου θεωρείται η θερμοκρασία ισορροπίας για τη γέννηση τόσο αρσενικών, όσο και θηλυκών) θα μπορούσε να οδηγήσει «στην αποκλειστική γέννηση θηλυκών χελωνών» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χρώματος μιας παραλίας και της αναλογίας του φύλλου των νεοσσών. Οι ανοιχτόχρωμες, αμμώδεις παραλίες αντανακλούν περισσότερο φως με αποτέλεσμα να προκύπτουν λιγότερες θηλυκές χελώνες, ενώ οι πιο σκούρα άμμος απορροφά περισσότερη θερμότητα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται πιο πολλά θηλυκά –σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 93%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment