PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ζ. Μακρή: Επιδημία το κάπνισμα στη χώρα μας


Με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών ενεργοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος που παρουσίασε σήμερα η υφυπουργός, εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών ενεργοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος που παρουσίασε σήμερα η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η συνήθεια του καπνίσματος προκαλεί ανησυχία καθώς έρευνα σε μαθητές της β’ και γ’ γυμνασίου όλης της χώρας έδειξε ότι περίπου 22.000 έφηβοι είναι ήδη συστηματικοί καπνιστές, ενώ η πρώτη επαφή τους με το τσιγάρο έγινε πριν συμπληρώσουν τα 13 έτη και σχεδόν οι 2 στους 10 κάπνισαν για πρώτη φορά πριν κλείσουν τα 10.

Στην εισήγησή της, η Υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι «μια πολιτισμένη χώρα ορίζεται από τους οικονομικούς και τους κοινωνικούς της δείκτες. Ορίζεται, επίσης, από την ποιότητα της δημόσιας υγείας, ορίζεται, δυστυχώς, και από τον αριθμό των καπνιστών της. Εάν το κάπνισμα είναι ασθένεια, όπως υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τότε στη χώρα μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιδημία».

Δίκτυο

Χαρακτηρίζοντας τη σχέση με το κάπνισμα επικίνδυνη και απειλητική, η κ. Μακρή αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση των γιατρών που έσπευσαν να εγγραφούν στο Εθνικό Δίκτυο Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος.

Συνολικά 500 γιατροί από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη δεσμευθεί εθελοντικά να διαθέσουν δωρεάν τις γνώσεις τους και μέρος του χρόνου τους σε όσους ζητούν βοήθεια για να διακόψουν το κάπνισμα.

«Είναι αυτονόητο ότι το Εθνικό Δίκτυο λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά με τα 50 Δημόσια Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που διαθέτουν 1100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κοινός στόχος είναι ένας: η μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα, μιας από τις ελάχιστες χώρες του δυτικού κόσμου με τέτοια ρεκόρ καπνιστών» ανέφερε η υφυπουργός.

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Κρεμαστινού σημείωσε ότι η πρόληψη και ο έλεγχος του καπνίσματος ανήκει στις μεγάλες κατευθύνσεις της δημόσιας πολιτικής υγείας.

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος υπογράμμισε ότι εστίασε στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για το κάπνισμα, καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Εκτιμώντας ότι η ανταπόκριση του ιατρικού κόσμου για συμμετοχή σε δράσεις όπως η συγκρότηση του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών για την Υποστήριξη Διακοπής του Καπνίσματος είναι πολύ μεγάλη, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μπεχράκης και υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των ιατρών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Προς τούτο, «η Πνευμονολογική Εταιρία θα οργανώσει ειδικά σεμινάρια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία θα απευθύνονται σε όποιον κλινικό ιατρό ενδιαφέρεται, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του».

Η διαδικασία συμμετοχής ιατρών και φαρμακοποιών είναι απλή και γίνεται μέσα από τον ιστότοπο της Γραμμής για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος – 1142 (https://sites.google.com/site/antismoking1142).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment