PeristeriNews.gr
Οικονομία

«H Ελλάδα έχει συμφωνήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού»



Την είδηση ότι η «η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού» μετέδωσε νωρίτερα η γερμανική Handelsblatt.

Την είδηση ότι η «η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού» μετέδωσε νωρίτερα η γερμανική Handelsblatt.

Πρόκειται για κάτι που συζητιέται για αρκετές ημέρες και είχε αναφερθεί σε αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Τι σημαίνει «ειδικός λογαριασμός» και τι προβλέπει

Ο «ειδικός λογαριασμός» στην ουσία του σημαίνει ότι πλέον οι πιστωτές μας θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την εξόφληση των υποχρεώσεων μας σε αυτούς.

Αυτό διότι προβλέπει ότι για τους τόκους των ελληνικών δανείων (οι οποίοι θα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό μας και όχι από το δάνειο, το οποίο θα πληρώνει τα χρεολύσια), το δημόσιο θα διοχετεύει άμεσα στον ειδικό λογαριασμό τα έσοδα του, θέτοντας έτσι σε πρώτη προτεραιότητα την αποπληρωμή των πιστωτών. Για τη χρηματοδότηση των αναγκών του δημοσίου θα γίνεται χρήση των πιθανών υπολοίπων, όσων και όταν υπάρχουν!

Αυτό -σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές- όχι μόνο θα αποτελέσει θετική κίνηση προς τις αγορές (διότι οι πιστωτές δε θα φοβούνται πλέον ότι θα χάσουν τα χρήματά τους) αλλά θα κάνει και πιο ουσιαστική (για τα μέτρα και τα σταθμά των εταίρων μας) την απειλή της μη καταβολής μια δόσης στη χώρα μας καθώς -με τα κρατικά έσοδα δεσμευμένα- η μη καταβολή της δόσης δε θα απειλεί τους δανειστές αλλά τη χώρα που θα υποχρεωθεί να προβεί σε βίαιες περικοπές στις δαπάνες για ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Στην κορυφή της αγοράς επενδυτικών ακινήτων το Περιστέρι

Peristeri News

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Leave a Comment