PeristeriNews.gr
Υγεία

Γιορτινό τραπέζι: Φάτε όσο θέλετε χωρίς να παχύνετε


Στις γιορτές όπως κάθε χρόνο έτσι & φέτος τη μερίδα του λέοντος στο διαιτολόγιο μας θα κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα & κάθε είδους παραδοσιακά γλυκίσματα.

Ένα από τα συχνότερα επίσης λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα σχετίζεται με την παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου και σαν τον «χαμένο θησαυρό» που ανακαλύψαμε μετά από κόπο, πέφτουμε με τα μούτρα για να χαρούμε.

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε κάτι για την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων. Η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών είναι κάτι που και την υγεία μας δεν επιβαρύνει και σύμφωνο με τις περιστάσεις είναι.

Το να παίρνουμε το κουτί με τα μελομακάρονα μπροστά μας ή να τρώμε 3 δίπλες μαζεμένες επειδή είναι ζεστές, ή κάθε φορά που περνούμε από την κουζίνα να τσιμπολογούμε ένα χριστουγεννιάτικο μπισκοτάκι επειδή …Χριστούγεννα είναι, αυτό είναι υπερβολή.

Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων. Μπορούμε να ζήσουμε και τη διατροφική ιδιαιτερότητα αυτής της περιόδου χωρίς ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία.

  • Οδηγίες για ένα πιο υγιεινό εορταστικό τραπέζι

• Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα. αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
• Να συνοδεύετε πάντα τα γεύματα από σαλάτες φρέσκων κατά προτίμηση λαχανικών.
• Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
• Προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα και δίπλες, τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλώνονται στην αρχή της ημέρας.
• Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας (πέτσα).
• Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια), αλλά προτιμάτε τα λαχανικά (σταφίδες, κουκουνάρι).
• Αποφεύγετε να έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι και να «τσιμπάτε» με το χέρι.
• Χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα και σερβίρετε στο πιάτο σας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσετε.
• Προτιμήστε τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα
• Προτιμήστε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά
• Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια ημερησίως.
• Άτομα που έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος να αποφύγουν την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, εντοσθίων, ζωικές σάλτσες και σούπες, και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η AstraZeneca παραδέχθηκε πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Peristeri News

Καμπανάκι από πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Peristeri News

Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης

Peristeri News

Leave a Comment