PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Επιστολή του Προέδρου του ΑΣΔΑ στον Πρόεδρο του ΟΡΣΑ



Επιστολή στον Πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας κ. Ιωάννη Πολύζο έστειλε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν στην τελική διαμόρφωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνα/Αττική 2021 και του συνοδευτικού Σχεδίου Δράσης οι θέσεις και προτάσεις του ΑΣΔΑ και των Δήμων – μελών του για τη Δυτική Αθήνα.

Επιστολή στον Πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας κ. Ιωάννη Πολύζο έστειλε ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκας, με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν στην τελική διαμόρφωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνα/Αττική 2021 και του συνοδευτικού Σχεδίου Δράσης οι θέσεις και προτάσεις του ΑΣΔΑ και των Δήμων – μελών του για τη Δυτική Αθήνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που αναπτύσσει τις «8 προτάσεις του ΑΣΔΑ για την Δυτική Αθήνα».

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σας αποστέλλουμε και γραπτώς τις θέσεις και προτάσεις του ΑΣΔΑ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής 2021 και το παράλληλο με αυτό Σχέδιο Δράσης.

Τις θέσεις και προτάσεις μας έχουμε καταθέσει και με τη μορφή εισήγησης σε σχετική ημερίδα της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα, με εισηγήτρια την κ. Δανάη Αντωνάκου.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας στην υπερ20σαετή διαδρομή του έχει συσσωρεύσει πλούσια πείρα από αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

Με ευθύνη του Συνδέσμου έχουν καταστρωθεί και επικαιροποιηθεί τα Αναπτυξιακά Σχέδια για την περιοχή μας, έχουν εφαρμοστεί πλείστα όσα προγράμματα για την απασχόληση, έχουν υλοποιηθεί έργα αστικής ανάπλασης και διαμόρφωσης υποδομών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, πάντα κατόπιν αιτήματος των Δήμων – μελών μας.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συγκεντρωμένη εμπειρία της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αθήνας δεν πρέπει να παραμείνει αναξιοποίητη κατά την τελική διαμόρφωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής 2021.

Πόσο μάλλον που η πρώιμη αυτή μητροπολιτική λειτουργία για τη Δυτική Αθήνα που έχει υπάρξει από το 1989 ο ΑΣΔΑ, ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης.

Της ανάγκης για αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της περιφερειακής υποβάθμισης της Δυτικής Αθήνας μέσα στο σύνολο της Αθήνας/Αττικής.

Πριν υπεισέλθω λοιπόν στο περιεχόμενο των παρατηρήσεων και προτάσεων μας κ. Πρόεδρε, σας καταθέτω μόνον την βαθιά πεποίθηση μου, που εκφράζει και το σύνολο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Αθήνα.

Βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση για την πρωτεύουσα χωρίς άρση της ιδιότυπης περιθωριοποίησης των άνω των 600.000 κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, δεν μπορεί να υπάρξει.

Ας τολμήσετε επιτέλους να αναμετρηθείτε με αυτό το χρονίζον εδώ και μισό αιώνα πρόβλημα, πρόβλημα με ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ/ΑΤΤΙΚΗΣ 2021 ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο επικεντρώνει την προσοχή της στην ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Οι λόγοι για αυτή την επικέντρωση ανάγονται στην ειδική συγκυρία της διόγκωσης του προβλήματος υποβάθμισης έως και γκετοποίησης συνοικιών του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση εκεί οικονομικών μεταναστών.

Όμως, όσο κι αν κατανοούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες που οδηγούν στην επιμονή αυτή στα προβλήματα του κέντρου, δεν μπορούμε να δεχθούμε ως απάντηση σ’ αυτά την ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση της Δυτικής Αθήνας.

Είναι γνωστά τα προβλήματα της αναπτυξιακής υστέρησης, των ελλείψεων στις υποδομές, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Αθήνας.

Θα περιμέναμε λοιπόν από ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας να δώσει τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση τους.

Τα εργαλεία για την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής υπάρχουν και περιγράφονται μέσα στην ίδια την πρόταση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Μόνο που δεν προτείνεται η χρήση τους στη Δυτική Αθήνα!

Η Δυτική Αθήνα απουσιάζει από κάθε επίπεδο σχεδιασμού στην πρόταση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, με εξαίρεση μια αναφορά στο Περιστέρι ως Διαδημοτικό Κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας, αναφορά που δεν θα μπορούσε να λείπει για τον μεγαλύτερο Δήμο της Β΄Αθήνας και δεν αποσαφηνίζεται βεβαίως αν σημαίνει τελικά κάτι συγκεκριμένο.

Η Δυτική Αθήνα και οι 800.000 κάτοικοι της δεν συνδέονται σύμφωνα με την πρόταση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο με καμιά περιοχή πολιτιστικής σημασίας, τουριστικής ανάπτυξης, χωροθέτησης εμπορικής δραστηριότητας
, προώθησης καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σημεία που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, όχι ως προτάσεις συγκεκριμένων έργων γιατί δεν είναι αυτή η λογική ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου αλλά ως θεμέλια για το μετέπειτα προγραμματισμό.

1. Στο κεφάλαιο 1, στην ενότητα «δομικά ελλείμματα στο στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης καιοργάνωσης του χώρου» να συμπεριληφθεί η αναπτυξιακή υστέρηση της Δυτικής Αθήνας σε σχέση με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Με τον τρόπο αυτό τίθενται οι νοηματικές βάσεις για το σχεδιασμό μέτρων αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης.

2. Στο κεφάλαιο 2, στην ενότητα «αναγνώριση των βασικών δεδομένων και δυναμικών για την Αθήνα/Αττική», στην οποία γίνεται αναφορά στα προβλήματα γκετοποίησης συνοικιών του κέντρου της Αθήνας και σε περιοχές αποβιομηχάνισης πάλι σε συνοικίες του Δήμου Αθηναίων, να συμπεριληφθεί η αναφορά στις γειτονιές εγκατάστασης οικονομικών μεταναστών, παλινοστούντων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων (Ρομά) στη Δυτική Αθήνα. Επίσης να επισημανθούν και γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ως περιοχές αποβιομηχάνισης.

3. Στο κεφάλαιο 4 στην ενότητα 2, όπου προσδιορίζονται οι Αναπτυξιακοί Πόλοι στην Αττική, να προβλεφθεί ο Αναπτυξιακός Πόλος Δυτικού Λεκανοπεδίου, ακριβώς όπως υπάρχει Πόλος του Βόρειου Λεκανοπέδιου, του Θαλάσσιου Μετώπου (δηλαδή των νοτίων προαστίων), του Αεροδρομίου, Εκπαιδευτικός Πόλος Ζωγράφου – Αγ. Παρασκευή κ.ά. Στην περίπτωση αυτή το Περιστέρι αναβαθμίζεται από Διαδημοτικό Κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας όπως περιγράφεται στη συνέχεια του κεφαλαίου 4 σε επίκεντρο όλου του Αναπτυξιακού Πόλου με άλλα δυο σημεία στήριξης στο εσωτερικό του Δυτικού Αναπτυξιακού Πόλου, γεωγραφικά εκατέρωθεν του Περιστερίου.

4. Στο κεφάλαιο 4 στην ενότητα 3, όπου καθορίζονται οι στόχοι για το Περιβάλλον και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να προστεθεί συγκεκριμένη αναφορά ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί η μονομερής και άδικη επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής και της γειτνιάζουσας Δυτικής Αθήνας με την εναπόθεση των απορριμμάτων όλης της Αττικής.

5. Στο κεφάλαιο 4 στην ενότητα 5, να προβλεφθεί Στρατηγικός Υποδοχέας Καινοτομίας και Πράσινης Ανάπτυξης (δηλαδή Τεχνολογικό Πάρκο όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε) στη Δυτική Αθήνα, με χωροθέτηση του σε περιοχή όπου υπάρχει απόθεμα παλαιών βιομηχανικών κτιρίων. Ερχόμενοι τώρα στα ειδικά ζητήματα, που μερικά από αυτά αφορούν και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα έργα που θα ενταχθούν σ’ αυτό.

6. Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθοριστική σημασία για την περιοχή μας έχει η διασφάλιση της προοπτικής του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» μέσα από την απόδοση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντίστοιχα ξεκάθαρη πρέπει να είναι η κατάσταση με την προστασία και την οικολογική ανασυγκρότηση του Αιγάλεω-Ποικίλου Όρους. Να στηριχτούν οι προσπάθειες και το έργο που έχει επιτελέσει τόσα χρόνια στο βουνό η Αυτοδιοίκηση και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα των υπηρεσιών των Υπουργείων.

7. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το θέμα των Στρατοπέδων. Καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει στο Ρυθμιστικό για την απομάκρυνση τους. Νομίζουμε ότι μπορεί ο στόχος αυτός, της απομάκρυνσης τους και απόδοσης των χώρων στους κατοίκους, να συμπεριληφθεί στο Επιχειρησιακό της Περιφέρειας, και για τα Στρατόπεδα ΚΕΔΒ-ΚΕΒΟΠ και για το 301.

8. Για τα συγκοινωνιακά θέματα προτείνουμε τη διασύνδεση όσο γίνεται περισσότερων συνοικιών με το δίκτυο του Μετρό και επίσης στην διευκόλυνση της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων της Δυτικής Αθήνας, που έχει γίνει πάλι δυσχερής μετά τις περικοπές δρομολογίων της ΕΘΕΛ.

Ειδικά στο Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα έργα και παρεμβάσεις που έχουν προταθεί από κάθε Δήμο της Δυτικής Αθήνας και επίσης από τον ΑΣΔΑ, με διάφορους βαθμούς ωριμότητας. Μερικά από αυτά είναι η ανάπλαση του χώρου της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ στην Αγία Βαρβάρα, η κατασκευή του Πολύκεντρου δραστηριοτήτων στο χώρο της πρώην ΒΙΟΦΙΑΛ στο Ίλιον, η διάνοιξη της Θηβών από άκρη σε άκρη, οι Πράσινες Διαδρομές, η απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών Πελοποννήσου στους Αγίους Αναργύρους, τα κτίρια κοινωνικών και κοινωφελών λειτουργιών”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ξεκινούν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιλίου

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

Τι γίνεται με την αντιπυρική προστασία στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Leave a Comment