PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ενός λεπτού σιγή σε όλη τη Γαλλία και συνεχείς έρευνες για τους δράστες


Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων στο Παρίσι τηρήθηκε στις 13.00 ώρα Ελλάδας σε όλη τη Γαλλία, η οποία προσπαθεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα μετά τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της.

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την αναγνώριση των τζιχαντιστών καμικάζι που προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων και για τις διασυνδέσεις τους στο Βέλγιο και τη Συρία. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Παρισίου έχουν ταυτοποιηθεί πέντε νεκροί δράστες, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 23 ανθρώπων και στην κατάσχεση 31 όπλων σε ευρείες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες 48 ώρες οι αρχές έχουν επίσης επιβάλει 104 κατ’οίκον περιορισμούς «σε άτομα που αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής των υπηρεσιών μας».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα απευθυνθεί στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στο Συμβούλιο στις Βερσαλλίες για «τη συσπείρωση του Έθνους σε αυτή τη δοκιμασία».

Στην περιοχή του Παρισιού, τα σχολεία που είχαν κλείσει το Σάββατο ξανάνοιξαν σήμερα το πρωί, πριν από τα μουσεία, τις αίθουσες θεαμάτων και άλλα πολιτιστικά κτίρια στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος).

Από τα θύματα των επιθέσεων, μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 103, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Εν τω μεταξύ, μετά την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η Γαλλία βομβάρδισε το βράδυ της Κυριακής το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ.

Από την πλευρά τους τώρα οι αστυνομικοί συνεχίζουν σήμερα τις έρευνές τους για τις «τρεις ομάδες τρομοκρατών» που πιστεύεται ότι διέπραξαν, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Ειδικότερα, μετά την πρώτη αναγνώριση του Ομαρ Ισμαελ Μοστεφάι, που γεννήθηκε στο Κουρκουρόν και προσευχόταν σε ένα τέμενος του προαστίου Σαρτρ, ως του ενός εκ των επιτιθέμενων στο Μπατακλάν, άλλοι δύο από τους συνολικά επτά καμικάζι αναγνωρίστηκαν χθες. Και οι δύο αυτοί ήταν γαλλικής υπηκοότητας κάτοικοι Βελγίου.

Ο ένας, ο 30χρονος Μπιλάλ Χαντφί είναι ο ένας από τους τρεις που ανατινάχθηκαν στο Σταντ ντε Φρανς. Ο άλλος είναι ο 31χρονος Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ανατινάχθηκε στη λεωφόρο Βολτέρ, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ο τελευταίος είναι ένα από τα αδέλφια της ίδιας οικογένειας στους οποίους επικεντρώνονται οι έρευνες της αστυνομίας: ένας από τους αδελφούς του, ο Μοχάμεντ, τέθηκε υπό κράτηση στο Βέλγιο.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν ακόμη να μην γνωρίζουν τίποτε για τον τρίτο αδελφό, τον Σαλάχ, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας από τους καμικάζι που διαφεύγουν, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα. Η βελγική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και η γαλλική αστυνομία απηύθυνε αίτημα στον κόσμο να την ενημερώσει αν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αυτόν και προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα «επικίνδυνο άτομο». Αυτός αναγνωρίστηκε ότι ήταν το πρόσωπο που νοίκιασε ένα μαύρο Polo με βελγικές πινακίδες, το οποίο βρέθηκε σταθμευμένο μπροστά από το Μπατακλάν, όπου την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι.

Το μεσημέρι βελγικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο καταζητούμενος συνελήφθη στις Βρυξέλλες στη διάρκεια εφόδου της βελγικής αστυνομίας σε κτήριο της υποβαθμισμένης συνοικίας Μόλενμπεεκ, όπου έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες, αφού αποκαλύφθηκε ότι δύο από τους δράστες έμεναν εκεί.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Παράλληλα ο Μπραχίμ ήταν αυτός που είχε νοικιάσει το μαύρο Seat, επίσης με πινακίδες Βελγίου, που βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα προάστια του Παρισιού, μέσα στο οποίο υπήρχαν τρία Καλάσνικοφ, 11 άδειοι γεμιστήρες και 5 γεμάτοι.

Οι διασυνδέσεις με το Βέλγιο είναι πλέον σαφείς. «Οι ποταπές αυτές επιθέσεις που μας έπληξαν την Παρασκευή προετοιμάστηκαν στο εξωτερικό και κινητοποίησαν μια ομάδα δραστών που βρισκόταν στο βελγικό έδαφος και που μπόρεσε να επωφεληθεί, όπως θα δείξει η έρευνα, συνεργών της στη Γαλλία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετά από συνάντηση που είχε στο Μποβό με τον Βέλγο ομόλογό του Γιαν Γιαμπόν.

Στο Βέλγιο επτά άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, καθώς η έρευνα επικεντρώνεται στην συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, η οποία θεωρείται ως τόπος συνάντησης των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι αναγνωρίστηκε και ένας δεύτερος καμικάζι της επίθεσης στο Μπατακλάν, ο οποίος κατονομάστηκε από τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολέν ως ο 28χρονος Σαμί Αμιμούρ από το Ντρανσί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Αυτός ήταν γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες από το 2012 αφού είχε τεθεί υπό ανάκριση και δικαστικό έλεγχο μετά την προσπάθειά του να μεταβεί στην Υεμένη. Για τον Αμιμούρ έγινε επίσης γνωστό ότι εξαφανίστηκε το φθινόπωρο του 2013 και εκείνη τη χρονιά εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενός από τους καμικάζι των επιθέσων στο Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι ταιριάζουν με αυτά του άνδρα που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

«Σε αυτό το στάδιο, μολονότι η αυθεντικότητα του διαβατηρίου στο όνομα Άχμαντ αλ Μοχάμαντ, γεννηθέντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 στην Ιντλίμπ, στη Συρία, χρειάζεται να επαληθευτεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δακτυλικά αποτυπώματα του καμικάζι και αυτών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο» σημειώνει ο εισαγγελέας του Παρισιού σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment