PeristeriNews.gr
Υγεία

Έχετε επιπλοκές μετά από χολοκυστεκτομή; H ERCP είναι η λύση



‘Έχετε έντονο πόνο δεξιά και αριστερά στην κοιλιά; Ναυτία, εμετό και πολλές φορές πυρετό; Τότε πολύ πιθανό να έχετε προσβληθεί από χολολιθίαση.

‘Έχετε έντονο πόνο δεξιά και αριστερά στην κοιλιά; Ναυτία, εμετό και πολλές φορές πυρετό; Τότε πολύ πιθανό να έχετε προσβληθεί από χολολιθίαση. Οι πέτρες στην χολή και τα χοληφόρα αγγεία (χολολιθίαση) μπλοκάρουν την ροή της χολής, δημιουργώντας διάταση της χοληδόχου κύστης. Η χολοκυστεκτομή αποτελεί πλέον μία εγχείριση ρουτίνας που «ξεμπλοκάρει» στην ουσία την ροή της χολής. Τι συμβαίνει όμως όταν παρουσιάζονται επιπλοκές;

Ο ασθενής ακολουθεί την διαδικασία χολοκυστεκτομής και στην περίπτωση κακώσεων των χοληφόρων αγγείων, η ΕRCP (ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία) έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου από διαγνωστικό σε θεραπευτικό μέσο.

Οι εν λόγω κακώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά μετά την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής που έγινε μέθοδος πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της λιθίασης της χοληδόχου κύστης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα πλέον από τις 8.000 χολοκυστεκτομές ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό (>60%) γίνονται λαπαροσκοπικά.

Η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία ERCP στην θεραπευτική της εφαρμογή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση επιπλοκών έπειτα από χειρουργείο χολής. Προβλήματα έπειτα από τέτοιου είδους χειρουργεία όπως, η στένωση των χοληφόρων αγγείων και η παραμονή λίθων στην χοληφόρα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από την ERCP με σφιγκτηροτομή, αφαίρεση λίθων και τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ERCP αποτελεί μέθοδο πρώτης εκλογής στους προβληματικούς αρρώστους, ειδικά σε εκείνους που υπάρχει αντένδειξη για γενική αναισθησία. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της διαφορικής διάγνωσης με την λήψη υλικού για κυτταρολογική εξέταση.

Συμπερασματικά, η ERCP είναι ασφαλής και σχετικά εύχρηστη μέθοδος αντιμετώπισης ασθενών με πιθανή κάκωση χοληφόρων αγγείων. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την ERCP ως πρώτο μέσο της διάγνωσης και θεραπείας των επιπλοκών μετά από χολοκυστεκτομή.

Hashim Nugdalla

Γενικός Χειρούργος

Ιατρείο: Δημαρχείου 32, Αιγάλεω

E-mail: drnugdalla@hotmail.com

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ημερίδα με θέμα τον Αυτισμό στο Περιστέρι

Peristeri News

ΕΟΔΥ: Πρώιμη έναρξη δραστηριότητας των κουνουπιών

Peristeri News

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid

Peristeri News

Leave a Comment