PeristeriNews.gr
Οικονομία

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το PSI


Ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τσαρλς Νταλάρα και του Ζαν Λεμιέρ.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τσαρλς Νταλάρα και του Ζαν Λεμιέρ.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών που περιλαμβάνει μία άνευ προηγουμένου απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου», αναφέρουν στην ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

Προσθέτουν επίσης ότι «κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης», ενώ εκφράζουν την ελπίδα ότι «η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επικεφαλής του IIF θα συνεχισθούν πάντως την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρια εμπλοκή αφορά το επιτόκιο με το οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν το ΙΙF να επιμένει σε μεσοσταθμικό επιτόκιο πάνω από 5%, ενώ η ελληνική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί επιτόκιο πάνω από 4%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες, και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Κύκλοι του Υπ. Οικονομικών τονίζουν επίσης ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης και ότι η Αθήνα ενεργεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα πλέον είναι στον αέρα και ήδη διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν σενάρια φρίκης για τη χώρα και την ευρωζώνη. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση από το πρακτορείο Reuters, το οποίο μεταδίδει: “Στο IIF είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία. Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Μια αποτυχία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη”

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment