PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΔΕΘ-Κ. Μητσοτάκης: 21 παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας


Εικοσιένα παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας παρουσίασε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για 8 μέτρα άμεσης στήριξης, 12 μόνιμες παρεμβάσεις και 1 μεγάλη τομή που αφορά τη στέγη των νέων- συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ για φέτος και το 2023. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα, ξεκαθάρισε. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα 250 ευρώ για ευάλωτες ομάδες, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, μόνιμες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον παρουσίασε ένα πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ.

8 μέτρα άμεσης στήριξης

1ον. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ. Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

2ον. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3ον. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4ον. Για τον πρωτογενή τομέα, θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5ον. Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξασφαλίζεται αναγκαίος χώρος στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6ον. Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

7ον. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8ον. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Γα τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Μόνιμες παρεμβάσεις

Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Επίσης, από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Πρόγραμμα στέγασης νέων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, και θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι. Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο – για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω»

Στην έναρξη της ομιλίας του, αναφερόμενος στην επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως 100 χρόνια μετά η πατρίδα μας πήγε μπροστά, οι κίνδυνοι άλλαξαν μόνο το όνομά τους και οι προκλήσεις το περιεχόμενό τους. «Γιατί το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν» σημείωσε.

«Η Ελλάδα προχωράει σε πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο λαός μας τα τελευταία τρία χρόνια πέρασε μία πανδημία, αντιστάθηκε σύσσωμος στις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και το Αιγαίο, υπέμεινε και διδάχθηκε από τα χτυπήματα της φύσης, κι όμως πρόκοψε. Κέρδισε μία χαμένη τετραετία και προγραμματίζει την επόμενη δεκαετία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη πως εμείς «υποδεχόμαστε την επέτειο μνήμης με έργα, αποτέλεσμα, ουσιαστική αμυντική θωράκιση και ισχυρές συμμαχίες. Και κυρίως προβάλλοντας συνεχώς την ανοδική πορεία του τόπου».

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μέσα στην κρίση η Ελλάδα δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και προειδοποίησε: «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα – με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν».

Τα έργα για τη Θεσσαλονίκη

«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αεροδρόμιο, που είναι έτοιμο, στον νέο περιφερειακό δρόμο fly over και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Τόνισε δε πως το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης έως το τέλος του 2023.

Μήνυμα στην Άγκυρα: «Τα νταηλίκια γιοκ»

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας η απάντησή μας είναι η ενίσχυση της άμυνάς μας, οι συμμαχίες μας και η ενότητα του λαού μας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: «Όχι, κύριε Ερντογάν».

«Για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα”» διεμήνυσε.

Η ενεργειακή κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Μόσχα πως θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια. Όπως είπε πρέπει να βρεθεί τρόπος να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς όμως να υποκύψουμε στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. «Η λύση δεν θα είναι επαρκής, αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινούνται στην κατεύθυνση των προτάσεων της Αθήνας» σημείωσε.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω…Όποιο και εάν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω, η πατριωτική μου συνείδηση μου επιβάλλει να οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε» τόνισε ο πρωθυπουργός θέλοντας να βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment