PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αποφάσεις – εξπρές για τις απολύσεις στο δημόσιο


Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακροχρόνιας δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου.

Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακροχρόνιας δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν προσωρινά μέτρα για εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.

Αυτή την περίοδο εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περίπου 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους και συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, για τους οποίους εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο εν δυνάμει αποτελεί τη βασική «δεξαμενή» απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «πρέπει να μπει τέλος στη φάμπρικα των “νομιμοποιήσεων” υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές, αφήνοντας αιχμές για νομικούς κύκλους που σε συνεργασία με εργαζόμενους επιδίωκαν και πετύχαιναν συνεχείς αναβολές, αξιοποιώντας τις «τρύπες» του θεσμικού πλαισίου με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις οι υπάλληλοι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment