PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος επιστροφής των καταθέσεων


Το δρόμο για τη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανοίγει η επιτυχής υλοποίηση του PSI.

Το δρόμο για τη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανοίγει η επιτυχής υλοποίηση του PSI. «Οι πρώτες καταθέσεις που περιμένουμε να επιστρέψουν είναι αυτές που βρίσκονται στα σεντούκια και τα στρώματα των Ελλήνων» εκτιμούν τραπεζικές πηγές, σημειώνοντας ότι «είναι πια παράλογο μετά την εξάλειψη του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας να μένουν εκτός τραπεζών». Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένεται σταδιακή επιστροφή και των κεφαλαίων που βγήκαν στο εξωτερικό.

Την τελευταία διετία αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μόλις 19 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια βγήκαν στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα είτε αναλώθηκαν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για κάλυψη τρεχουσών αναγκών, είτε βρίσκονται στα σεντούκια.

Το βασικό κίνητρο για την επαναφορά των καταθέσεων, εκτιμούν τραπεζίτες, δεν είναι άλλο από την απόλυτη ασφάλεια – πλέον – του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, πόλο έλξης των καταθέσεων εκτιμάται ότι αποτελούν οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων άγγιξαν ακόμα και το 5,9% για ποσά που ξεκινούν από 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες στο τέλος του περασμένου έτους ανέρχονταν σε 165 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2009 άγγιζαν τα 232 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment