PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αφορολόγητο όριο ακινήτων στις 50.000 ευρώ



Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, το αφορολόγητο φαίνεται να «κλειδώνει» στις 50.000 ευρώ.

Αν και ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, το αφορολόγητο φαίνεται να «κλειδώνει» στις 50.000 ευρώ, ενώ οι συντελεστές του νέου φόρου θα κυμαίνονται από 0,1% έως και 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με 6 – 8 κλιμάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος προτείνεται να εφαρμοστεί με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 2%.

Με το συγκεκριμένο αφορολόγητο υπολογίζεται ότι από τον νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

Ο φόρος θα επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα και ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο. Έτσι, ένα ζευγάρι θα έχει αφορολόγητο 100.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα την γλιτώσουν περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.

Αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το προωθούμενο σχέδιο.. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έγινε αποδέκτης κριτικής από προβεβλημένα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Μ. Βορίδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Βλάχος, αλλά φαίνεται να έχει διασφαλίσει τη στήριξη του πρωθυπουργού, με τον οποίο είχε χθες συνάντηση.

Το χέρι μας θα μπει στην τσέπη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα πληρώσουμε σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Για τα νομικά πρόσωπα, η διακομματική επιτροπή εξετάζει την φορολόγηση με τέσσερις συντελεστές, από 0,1% έως και 0,4%, που θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχείων.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει για τα αγροτεμάχια, τους βοσκότοπους και τις εκτάσεις εκτός σχεδίου, η απαλλαγή της Εκκλησίας από τον φόρο θα ισχύει μόνο για τους λατρευτικούς χώρους, ενώ οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν θα εξαιρεθούν από τον φόρο αλλά αναμένεται να έχουν διαφορετικό αφορολόγητο που θα συνδέεται με την έκταση και της αξία της γης.

Επίσης, δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες παρά τη σχετική δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αλλά θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, υποστηρίζουν πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη που μας έρχεται, σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Leave a Comment