PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ψήφιση Προϋπολογισμού 2012


Με 226 εκατομμύρια Ευρώ να κατευθύνονται σε έργα ανάπτυξης, προσανατολισμένα κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αττικής, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2012.

Με 226 εκατομμύρια Ευρώ να κατευθύνονται σε έργα ανάπτυξης, προσανατολισμένα κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Αττικής, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2012.

Τα έργα αφορούν σε βασικές υποδομές, όπως στερεά και υγρά απόβλητα, αντιπλημμυρικά έργα, πεζογέφυρες και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και δράσεις ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Συνολικά, 269 έργα και δράσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2012.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αναφέρθηκε στη μεταβατική περίοδο που επιβάλλει η εφαρμογή του Καλλικράτη, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη να μικρύνει η απόσταση μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτύπωσε την πραγματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής, εικόνα που χαρακτηρίστηκε θετική από το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα, έπειτα από πρόσφατο έλεγχο που πραγματοποίησε.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σας παρουσιάζουμε σήμερα έναν ειλικρινή προϋπολογισμό. Ούτε κρυφά κονδύλια, ούτε δημιουργική λογιστική, ούτε οικονομικές αλχημείες. Δεν θα έχουμε έλλειμμα ούτε ένα ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς αισθάνομαι ήσυχος ότι όλες οι προβλεπόμενες δαπάνες έχουν πλήρη κάλυψη από τα έσοδα και το πλεόνασμά μας.

Απλήρωτα χρέη, λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν πρόκειται να υπάρξουν όσο εγώ είμαι Περιφερειάρχης. Έργα που έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρόκειται ποτέ είτε να σταματήσουν, είτε να μην αρχίσουν, εξ’ αιτίας οικονομικών αδυναμιών.

Δεν υποστήριξα και δε θα υποστηρίξω ποτέ ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια στην Περιφέρειά μας, πόσο μάλλον που βρισκόμαστε στο κέντρο μιας μεταβατικής περιόδου με τόσα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Σας παρακαλώ, όμως, να μην συγχέετε την Περιφέρεια με την Κεντρική Κυβέρνηση. Ούτε συνέταιρος, ούτε απολογητής της είμαι.

Και, κυρίως, δεν μπορώ και δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κεντρικό κράτος, να λύσουμε εμείς τα προβλήματα που δημιουργεί, να καλύψουμε τις αδυναμίες του, να θεραπεύσουμε, τις μερικές φορές, ανίατες ασθένειες του.

Έχουμε ένα πρόγραμμα έργων, κοντά στα 250.000.000 εκ των οποίων τα 226.000.00 εκ. είναι έργα με πόρους της Περιφέρειας. Το μεγάλο ζητούμενο και ο κυρίαρχος στόχος μας είναι να προχωρούν με γοργό ρυθμό. Να υπάρχει απορροφητικότητα, που δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας και να ρίχνει χρήμα σε μια αποξηραμένη και απελπισμένη αγορά».

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού:

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ

ΕΣΟΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2012

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2012

(241 εκ. Ευρώ)

Τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων

Οι επικεφαλής των παρατάξεων στις τοποθετήσεις τους εκφράστηκαν θετικά υπέρ της προσπάθειας που κάνει η Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη την οικονομική κρίση, δεν παρέλειψαν όμως να διατυπώσουν τη δυσπιστία τους, τόσο για το ρόλο και τις αρμοδιότητές της, όσο και για το ρεαλισμό του Προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατηγόρησε την Κεντρική Διοίκηση για πλήρη απαξίωση της αιρετής περιφέρειας, την οποία χαρακτήρισε ως «τελευταίο τροχό της άμαξας», και αναφέρθηκε στον Προϋπολογισμό, λέγοντας πως «αυτός δεν είναι προϋπολογισμός σε καιρό κρίσης».

Ο εκπρόσω
πος της παράταξης «Άρμα πολιτών», κ. Νίκος Γαλανός, είπε ότι το όνειρο του Καλλικράτη εξελίσσεται σε εφιάλτη, πως τα χρήματα ολοένα και θα λιγοστεύουν για τις Περιφέρειες, ενώ εξέφρασε ενστάσεις για την κατανομή των κονδυλίων ανά Περιφερειακή Ενότητα, θεωρώντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ζωτικές ανάγκες της γειτονιάς.

Για κουτσουρεμένο και χωρίς χρήματα Προϋπολογισμό που εξυπηρετεί τη συρρίκνωση των πόρων και το νέο φοροκυνηγητό, έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Αλεξάνδρα Μπαλού.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική Οδός», κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, πρότεινε να δοθεί βάρος σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και σε δαπάνες για την κοινωνική μέριμνα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Συνεργασία Όχι στο Μνημόνιο», κ. Νίκος Βούτσης, υποστήριξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει πλήρης γνώση, τόσο για τα έργα όσο και τις ακριβείς αρμοδιότητες της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας πως «η Περιφέρεια έχει ρόλο να διαδραματίσει. Δεν πρέπει να παρακολουθεί από την κερκίδα».

Δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός για τις δράσεις και τα έργα που προτείνονται, ο προϋπολογισμός στερείται συμμετοχικότητας, δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική Οικολογική Απάντηση».

Να αναλάβουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι το μεγαλύτερο κομμάτι της αναπτυξιακής δράσης και να αναληφθούν πρωτοβουλίες υπέρ των αδυνάτων, πρότεινε ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αττική Γη», Δημήτρης Βαρελάς.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή-Ανταρσία σε Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ» κ. Άγγελος Χάγιος τόνισε «πως δεν υπάρχει καμία βάση και καμία επαφή συναίνεσης σε αυτόν τον προϋπολογισμό και παρόλο που σέβομαι τη δουλειά όλων, δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα ο προϋπολογισμός».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment