PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Τελετή Ορκωμοσίας Περιφερειάρχη Αττικής και Περιφερειακού Συμβουλίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 11 π.μ., η ορκωμοσία του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Αττικής και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Β’, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση κ. Γιάννης Ραγκούσης που εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Ζώης, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης, οι Υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος και Προστασίας του πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας.

Παρόντες, επίσης, ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) και βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου, οι βουλευτές κ.κ. Χαρά Κεφαλίδου, Γιάννης Βούρος, Παντελής Ασπραδάκης, Ντίνος Βρεττός και Δημήτρης Καρύδης. Εκπρόσωποι των κομμάτων, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθανάσιος Παφίλης, ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο γεν. Γραμματέας της Κ.Ε.Π. του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Βίτσας, το μέλος της Ε.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννης Κακουλίδης και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Κων/νος Διάκος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Δημήτρης Στεφάνου, Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιος Ξηρός, Ναυτιλίας κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής.

Παρόντες, επίσης, ήταν εκπρόσωποι των Δικαστικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και άλλων αρχών.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός είπε: «Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω όλους και όλες στη σημερινή μας συνάντηση. Είναι για εμάς μια σημαντική μέρα. Για όλους εμάς, γυναίκες και άντρες, που δώσαμε την εκλογική μάχη για πρώτη φορά στη νέα Περιφέρεια, άμεσα εκλεγμένοι από το λαό.

Το εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης αποτελεί στην ιστορική θεσμική εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης της χώρας μια τομή στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποκέντρωσης. Αυτή η θεσμική τομή μπορεί να αποδειχθεί και ιστορική τομή για τα δημόσια πράγματα της σύγχρονης Ελλάδας. Οι θεσμικές τομές ρυθμίζουν και διαγράφουν μια νέα κατάσταση.

Οι άνθρωποι, όμως, δίνουν νόημα στους θεσμούς και δύναμη στις μεταρρυθμίσεις. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, που σήμερα ορκιζόμαστε, αναλαμβάνουμε μια μεγάλη ευθύνη. Από μας εξαρτάται. Από την ευρύτητα της σκέψης μας, τη διάθεση της δημιουργικής συνεργασίας, από την πίστη στους κοινούς στόχους, από την επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου, την αποφασιστικότητά μας, θα κριθεί η εξέλιξη αυτού του μεγάλου και δύσκολου εγχειρήματος.

Το εγχείρημα αυτό, κυρίες και κύριοι, κάνει το πρώτο του βήμα μέσα σε δραματικά δύσκολες συνθήκες. Τις δραματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα η χώρα μας και ο κάθε Έλληνας. Μαζί σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το εγχείρημα αυτό του “Καλλικράτη”, ακριβώς επειδή είναι νέο και ριζοσπαστικό, συνοδεύεται με πολλά και σύνθετα προβλήματα στα πρώτα βήματα της εφαρμογής του.

Σε εμάς πέφτει το βάρος να ανταποκριθούμε. Από 1η Ιανουαρίου 2011, υπηρεσίες, έργα, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικοί πόροι, εγκαταστάσεις, θα πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να ενοποιηθούν, να ανασυγκροτηθούν και να κατευθυνθούν στο υψηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Υπάρχει απαίτηση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους στόχους, στην καθημερινή διοίκηση, στη διαχείριση των πόρων, στα στρατηγικά προγράμματα, αλλά πρώτα και πάνω από όλα στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Η προσπάθεια που ξεκινάμε από την 1η Ιανουαρίου είναι, κυρίες και κύριοι, προσπάθεια Εθνική. Αυτό πιστεύω ότι ισχύει για όλους τους συναδέλφους και για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ιδιαίτερα όμως, εδώ στην Αττική, ιδιαίτερα για την Αττική, αυτό το πιστεύω διπλά. Όχι μόνο γιατί εδώ συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας και το 70% της οικονομικής δραστηριότητάς της, αλλά επειδή η Αττική βρίσκεται εξ αντικειμένου στο επίκεντρο, παρατηρείται διπλά και μπορεί να αποτελέσει – γι’ αυτό η ευθύνη μας είναι μεγαλύτερη – αν όχι οδηγό, πάντως ένα κάποιο πρότυπο λειτουργίας της νέας Περιφέρειας.

Δεν το λέω αυτό, για να πω ότ
ι εμείς έχουμε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο. Το υπογραμμίζω αυτό σήμερα, την ημέρα της ορκωμοσίας μας, για να δείξω το βάρος της ευθύνης που όλοι εμείς αναλαμβάνουμε. Κυρίες και κύριοι, με κριτήριο αυτή την ευθύνη θα πορευτούμε. Η αναφορά μας είναι στην κοινωνία και τους πολίτες.

Η δέσμευσή μας που προκύπτει για όλους εμάς από τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου είναι δέσμευση απέναντι στους πολίτες. Και μόνο απέναντι στους πολίτες. Στη φάση που διανύουμε, δε νοούνται ούτε μπορούν να νοηθούν άλλες στάσεις που προκρίνουν άλλα κριτήρια ή κρυφές ή φανερές εξαρτήσεις. Έχουμε εκλεγεί, οι πολίτες μας εξέλεξαν, για τους πολίτες υπάρχουμε. Θα δώσουμε όλοι τη μάχη να ανταποκριθούμε σε αυτή τη βαριά εντολή.

Απέναντι στην κεντρική εξουσία θα σταθούμε με την ίδια ευθύνη. Γνωρίζουμε τη δυσκολία της στιγμής. Τα προβλήματα, όμως, είναι εδώ, μπροστά μας και δίπλα μας και οι λύσεις δεν περιμένουν. Η δημιουργική συνεργασία με την Κυβέρνηση και τους εκφραστές της μπορεί να συντελέσει, ώστε οι λύσεις να προκύπτουν πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα. Όπου υπάρξουν εμπόδια, μικρά ή μεγάλα, εμείς θα είμαστε εδώ για να τα πολεμήσουμε.

Η εναντίωση στις δυσκολίες και η διαρκής διεκδίκηση των αποτελεσματικών λύσεων είναι για εμάς οδηγός. Τα μεγάλα προβλήματα, όπως: Τα απορρίμματα, η αντιπλημμυρική προστασία, η αποχέτευση, η κοινωνική αλληλεγγύη, το παραλιακό μέτωπο, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι αστικές αναπλάσεις, η οδοποιία, οι επιχειρηματικές καινοτομίες, το εμπόριο, ο τουρισμός, η απασχόληση, η υγεία, η πρόνοια, η εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πολιτών, πρέπει να βρουν τις λύσεις τους και πάνω απ’ όλα η ανάπτυξη της χώρας στο μερίδιο που αναλογεί στην Περιφέρεια Αττικής.

Για όλα αυτά θα αναπτύξουμε συστηματική δράση και θα δώσουμε τη μάχη που το καθένα απαιτεί, για να υπάρξουν λύσεις πραγματικές και βιώσιμες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα. Κυρίες και κύριοι, την 1η Ιανουαρίου ξεκινάμε τη δουλειά. Η προσπάθεια μάς αφορά όλους. Γι’ αυτό από σήμερα κιόλας απευθύνω πρόσκληση σ’ όλους τους συναδέλφους, ότι από αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι θα επιδιώξω από σήμερα κιόλας την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλων των παρατάξεων. Γι’ αυτό καλώ όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, να στηρίξουν την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις. Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Σας εύχομαι καλές γιορτές και η καινούρια χρονιά να είναι για όλους μας, όλους τους Έλληνες, όλους τους πολίτες της Αττικής, μια νέα αισιόδοξη αρχή. Στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή θα γίνει η πρώτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10.00, θα σας αποσταλεί η σχετική πρόσκληση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννης Ραγκούσης, στην ομιλία του ανέφερε: « έχουμε την πεποίθηση ότι εσείς θα κάνετε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, εμείς θα κάνουμε ό,τι περισσότερο περνάει από το χέρι μας, να σταθούμε στο πλάι σας, ώστε τα περισσότερα απ’ αυτά τα προβλήματα να λυθούν προς όφελος των πολιτών της Αττικής και κατ’ επέκταση όλης της χώρας και τις συνοικίες που δεν έχουν όριο μόνο την Περιφέρεια Αττικής.

Και έχουμε γι’ αυτό ένα πρώτο δείγμα γραφής κι αυτό δεν είναι άλλο από την σημερινή μας συνάντηση γι’ αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός της ορκωμοσίας των νέων Περιφερειαρχών Αρχών της Περιφέρειας Αττικής, κάτι που, αν το έλεγε κανείς πριν από λίγους μήνες, δικαιολογημένα, οφείλω να ομολογήσω, θεωρούνταν ως περίπου ένας απραγματοποίητος τόπος, κι όμως να, χάρη σε όλους εσάς καταρχήν, χάρη στην δουλειά, τη βούληση αλλά και την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είμαστε εδώ, για να εγκαινιάσουμε έναν ειλικρινά πολύ σημαντικό νέο θεσμό όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση αλλά για το Κράτος στο σύνολό του, για τους πολίτες ως τελικούς αποδέκτες αυτής της δουλειάς κι αυτής της προσπάθειας που θα γίνει.

Ξεκινάμε, λοιπόν, αυτό το πολύ δύσκολο αλλά πολύ όμορφο ταξίδι, βέβαιοι ότι για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, της ελληνικής περιφερειακής – πια – αυτοδιοίκησης θα καταγράψουν μια ακόμη πολύ σημαντική περγαμηνή στην ιστορία της προσφοράς της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Σας ευχαριστώ πολύ και με την ευκαιρία «Χρόνια Πολλά» σε όλους σας και «Καλή δύναμη».

Μετά την
τελετή ορκωμοσίας με θρησκευτικό όρκο, τον οποίο έδωσαν τα μέλη των παρατάξεων : “ΑΤΤΙΚΗ” Ιωάννης Σγουρός, “ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ” Βασίλειος Κικίλιας, “ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ” Σπυρίδων- Άδωνις Γεωργιάδης, ακολούθησε ο πολιτικός όρκος από τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου: κ. κ. Γεώργιος Βαρεμένος, Δημήτριος Τσουκαλάς, (ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ), Κωνσταντίνος Διάκος, Γεώργιος Δημαράς (ΑΤΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ) και Γρηγόριος Ψαριανός ( ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ).

Ο επικεφαλής κ. Αθανάσιος Παφίλης και τα μέλη της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», αντί όρκου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» κ. Άγγελος Χάγιος, αντί όρκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ως εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική ορκίστηκα στην τιμή και τη συνείδησή μου, ότι θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, για την ανατροπή του μνημονίου και γενικότερα της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ, για νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση».

Όσοι απουσίαζαν θα ορκισθούν εντός 5 ημερών. Τέλος, όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής υπέγραψαν, όπως προβλέπεται, το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment