PeristeriNews.gr
Αθλητικά

Τα 10 μεγαλύτερα «what if» του Ατρόμητου (vids)


Αυτή η περίοδος είναι ό,τι χειρότερο για το ρεπορτάζ. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «σπουδαία ειδησεογραφία», αλλά είναι ότι και οι ίδιες οι ομάδες είναι ουσιαστικά με τα χέρια τους δεμένα, αφού δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει την επόμενη μέρα.

Πότε θα πληρωθούν από τους χορηγούς και το τηλεοπτικό συμβόλαιο;

Αν πληρωθούν, ποια είναι τα ακριβή έσοδα που θα λάβουν;

Για την επόμενη σεζόν, τι προγραμματισμό θα κάνουν; Με τι επίπεδο τηλεοπτικού συμβολαίου, που είναι ούτως ή άλλως το μεγάλο έσοδο;

Κόσμος στα γήπεδα θα υπάρχει;

Όλα αυτά είναι στον… αέρα, οπότε μέχρι να καθίσει κάπου η μπίλια, είναι ωραίο να σκαλίζουμε λίγο το παρελθόν, που αν μη τι άλλο για τον Ατρόμητο της τελευταίας δεκαετίας, οι χαρές είναι περισσότερες από τις λύπες. Βέβαια, οι λύπες ήταν δυνατές, αλλά σε αριθμητικά δεδομένα ήταν λιγότερες.

Ωστόσο, θα εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι εστιάζοντας σε 10 συνθήκες/στιγμές/περιστατικά/αποφάσεις, που αν ήταν διαφορετικά, ενδεχομένως και η ιστορία σήμερα να μην ήταν η ίδια.

Ζητήσατε, λοιπόν, τα 10 μεγαλύτερα «what if» (τι θα γινόταν αν…) του Ατρόμητου, οπότε πάμε να τα δούμε.

10. Αν ο Μερίνο…

Δεν αποτελεί απλά έναν ποδοσφαιριστή που η θητεία του στον Ατρόμητο αποτελεί ένα «what if», αλλά όλη η ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Ρομπέρτο Μερίνο παρά το γεγονός ότι ήρθε στον Περιστέρι τον Ιανουάριο του 2006 και αποχώρησε οριστικά το καλοκαίρι του 2008, ακόμα οι φίλοι της ομάδας του Περιστερίου τον θυμούνται και τον μνημονεύουν ως έναν από τους καλύτερους που είδαν ποτέ από κοντά. Ο Γιώργος Παράσχος τον είχε παρομοιάσει δημόσια με τον Χατζηπαναγή σε ό,τι αφορά την τεχνική του κατάρτιση και σήμερα στα 37 του αποτελεί παίκτη της Σόρα Κάλτσιο. Κατέγραψε συνολικά 46 εμφανίσεις (8 γκολ) και τελευταία του εμφάνιση ήταν σε εκείνο το ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, στο οποίο οι Περιστεριώτες υποβιβάστηκαν. Τυχεροί όσοι πρόλαβαν να τον δουν και μέχρι σήμερα ένα «αν» στην περίπτωση που μπορούσε να διαχειριστεί τους προσωπικούς του δαίμονες και τα οικογενειακά του προβλήματα.

Δείτε και… κλάψτε

9. Αν Δώνης και Κάναντι αποχαιρετούσαν…

Σεζόν 2009-2010 ο Ατρόμητος έχει επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία και έχει επιλέξει τον Γιώργο Δώνη για να τον οδηγήσει στην καθιέρωση. Τα αποτελέσματα στην αρχή δεν είναι καθόλου θετικά με αποκορύφωμα την ήττα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη στις 5 Οκτωβρίου του 2009. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν με το ένα πόδι εκτός Περιστερίου, αφού έχουν συμπληρωθεί οι έξι πρώτες αγωνιστικές χωρίς νίκη, ωστόσο ακολουθούν δύο σερί νίκες κόντρα σε Λεβαδειακό (3-0) και Αστέρα Τρίπολης εκτός (1-2), αλλά και μία επεισοδιακή πρόκριση στο Κύπελλο επί του Βισααλτιακού στα πέναλτι (4-5). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία με τον Δώνη να μένει τρία χρόνια και οι σχέσεις των δύο πλευρών να είναι επιεικώς «παγωμένες». Ανάλογο άγχος πέρασε και ο Νταμίρ Κάναντι. Βαριές ήττες στα φιλικά (6-1 από τον Αστέρα και 2-6 από τον Πανιώνιο), τέσσερις σερί ισοπαλίες στην έναρξη του πρωταθλήματος και μία νίκη στο Κύπελλο επί της Κέρκυρας με πέναλτι στις καθυστερήσεις. Αν δεν νικούσε ο Ατρόμητος στο επόμενο ματς με τη Λαμία (3-0 από ημίχρονο), δύσκολα ο Αυστριακός θα συνέχιζε την πορεία του.

Το ματς που κράτησε τον Δώνη

Το ματς που κράτησε τον Κάναντι…

8. Αν ο Ορσάτο…

Σεζόν 2014-15 και ο Ατρόμητος εμπιστεύεται τα ηνία στον Μιχάλη Γρηγορίου. Εντυπωσιακή πρόκριση με μπαλάρα κόντρα στην πανέτοιμη τότε ΑΪΚ Στοκχόλμης και σε ένα γήπεδο-στολίδι. Επόμενος αντίπαλος πριν από τους ομίλους, ήταν η Φενέρ που εκείνο το καλοκαίρι έχει σοκάρει την Ευρώπη, έχοντας αποκτήσει τον Νάνι και τον Φαν Πέρσι. Στις 20 Αυγούστου ο Ατρόμητος υποδέχεται τους Τούρκους του Βίτορ Περέιρα (που λόγω τιμωρίας δεν ήταν στον πάγκο) θέλοντας να κάνει την έκπληξη. Ο Γκορμπούνοφ κάνει το ματς της ζωής του, ο Ναπολεόνι έχασε ανεπανάληπτες ευκαιρίες, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι η… κορυφαία σφυρίχτρα της Ευρώπης σήμερα, Ντανιέλε Ορσάτο. Με σαφείς βλέψεις να μην αφήσει εκτός της Φενέρ, στο 39’ δεν έδωσε οφθαλμοφανέστατο πέναλτι σε τράβηγμα της φανέλας του Μαρσελίνιο από τον Ερκίν (που είχε ήδη κίτρινη), στο 82’ ο Μπα ανέτρεψε και πάλι ξεκάθαρα τον Ναπολέονι, αλλά φυσικά ο Ιταλός έδειξε «παίζετε» και το τελειωτικό χτύπημα ήταν στο 89’, με τον Φαν Πέρσι να σκοράρει, έχοντας στείλει τον Μπίτολο δύο μέτρα μακριά του με σπρώξιμο. Κανείς δεν λέει ότι ο Ατρόμητος θα μπορούσε την πρόκριση στο τέλος, αλλά κανείς δεν ξέρει την πραγματική μοίρα του ματς, αν απλά ο Ιταλός κρατούσε έστω τα προσχήματα.

7. Κι όμως είναι μια χρονιά γεμάτη «αν»

Γίνεται ο Ατρόμητος να τερματίζει 4ος με 56 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον Ολυμπιακό και να σκέφτεται κανείς ότι μπορούσε να πάει παραπάνω. Βγάζοντας εκτός εξίσωσης τις «φανέλες», γίνεται… Μπορεί το κομμάτι διαιτησίας να κρύβεται κάτω από το χαλί των αποτελεσμάτων, αλλά αποδεδειγμένα οι Περιστεριώτες είχαν από ατυχείς έως εχθρικές διαιτησίες. Γκολ που δεν μέτρησε ποτέ στη Λάρισα ενώ η μπάλα έχει περάσει εμφανώς τη γραμμή, πέναλτι-φάντασμα στην Τούμπα στην πρώτη ήττα εκείνης της σεζόν, στην εντός έδρας ήττα από τον Παναιτωλικό, πριν από την γκολάρα του Ρόσα, υπήρχε ξεκάθαρη κόκκινη στον Τσοκάνη, στο 1-1 στη Λαμία χέρι εντός περιοχής, μετατράπηκε σε φάουλ, στο 2-2 με τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, ο Χατζισαφί σκόραρε στο 90’ από θέση οφσάιντ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που είχαν συμβεί εκείνη τη σεζόν.

Η φάση με την κεφαλιά του Ρισβάνη στο 85’:

6. Το «αν» μιας μεγάλης ευκαιρίας

Ο Ατρόμητος έχει καταφέρει κι ένα ντροπιαστικό ματς κόντρα στην Ντιναμό Μπρεστ (4-0), να το φέρει στα μέτρα του ολοκληρώνοντας το ματς με ήττα μεν, με 4-3 δε… Στο δεύτερο παιχνίδι τον Αύγουστο του 2018, μετά κόπων και βασάνων και με γκολάρα του Μανούσου, ο Ατρόμητος έχει σκορ πρόκρισης, αλλά το ρεσιτάλ αφέλειας όλων των αμυνομένων και της ανεπάρκειας του Μίρκοβιτς, έφερε την ισοφάριση στο 95’. Εκείνο το ματς στοίχειωσε όλη τη σεζόν, τουλάχιστον όχι όπως την είχε στοιχειώσει ο αποκλεισμός από τη Σαράγεβο.

5. Το πρώτο διαιτητικό… αίμα

Ο Ατρόμητος του Δώνη έχει καταφέρει να βρεθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αλλά τους καρπούς της επιτυχίας γεύεται ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που αποτέλεσε τον διάδοχο του Έλληνα τεχνικού. Οι Περιστεριώτες στις 23 Αυγούστου του 2012 παίζουν τη… γάτα με το ποντίκι επί των Άγγλων και με ένα απίστευτο φάουλ θα αποδράσουν με το 1-1, χωρίς να καταλάβουν και οι ίδιοι το πώς. Στην Αγγλία μία εβδομάδα αργότερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού οι «κυανόλευκοι» μένουν πίσω στο σκορ με ένα τυχερό γκολ του Βούκιτς. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Ελβετός, Στέφαν Στούντερ. Στο 43’ ο Σουμπίνιο ανατράπηκε από τον Κρουλ σε μια φάση που ήταν και κόκκινη και πέναλτι, αλλά δόθηκε θέατρο. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μονότερμα υπέρ του Ατρόμητου. Ο Δημούτσος στο 79’ έχασε το άχαστο, στη συνέχεια ο Κολοτσίνι έκανε πέναλτι στον Μπέλιτς, αλλά πάλι δόθηκε θέατρο και κάπως έτσι χάθηκε η σπουδαία ευκαιρία για πρόκριση στους ομίλους. Χάι-λάιτ η εικόνα του τότε προπονητή της Νιούκαστλ, Άλαν Πάρντιου, να δείχνει το ρόλοι του στον διαιτητή για να λήξει το παιχνίδι.

4. Αν δεν υπήρχε Κάκος και ελληνικό ποδόσφαιρο

Επειδή ως «τελικός της ντροπής» έχουν χαρακτηριστεί πολλοί τα τελευταία χρόνια, ο πρώτος και αυθεντικός ήταν αυτός της 30ής Απριλίου του 2011. Η ΑΕΚ είναι πριν από το οικονομικό κραχ, ψάχνει μία επιτυχία θεωρώντας ότι με αυτή θα λύσει πολλά από τα προβλήματά της και το σκηνικό έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο για να μην υπάρξουν απρόοπτα. Στο 28’ ο Λυμπερόπουλος σκοράρει από καταφανέστατη θέση οφσάιντ, το παιχνίδι στη συνέχεια έχει συνεχώς διακοπές λόγω εισόδου οπαδών της ΑΕΚ, στο 46’, στο 53’ και στο 59’ Αναστασάκος, Μπαζίνσκι και Τάτος χάνουν τα άχαστα και στη συνέχεια με τον Ατρόμητο να είναι όλος στην επίθεση για να βρει την ισοφάριση, η ΑΕΚ έκανε το 2-0 και το 3-0. Σταθερή εικόνα οι βόλτες των οπαδών της ΑΕΚ στο ταρτάν χωρίς ο Κάκος να δίνει σημασία. Κερασάκι στην τούρτα της παρωδίας ήταν ότι ποτέ ο Κάκος δεν σφύριξε λήξη, αντίθετα είχε σφυρίξει για τη διακοπή του αγώνα, με τον Γιώργο Σπανό να δηλώνει: «Συναίνεσα να τελειώσει ο αγώνας γιατί ο κ. Κάκος ήθελε να τον διακόψει εις βάρος της ΑΕΚ. Το λέω ανοιχτά και ας με διαψεύσει όποιος θέλει». Bonus εικόνα οι παίκτες του Ατρόμητου να τα βάζουν με οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν πάει να επιτεθούν στην εξέδρα που ήταν οικογένειές τους.

3. Πολλά τα «αν» κι ένα δοκάρι

Ο Ατρόμητος με μια κακή εμφάνιση στο Περιστέρι έχει ηττηθεί στις 22 Αυγούστου του 2013 με 3-1 στο Περιστέρι από την Άλκμααρ. Το παιχνίδι στην Ολλανδία φαντάζει τυπική διαδικασία, αλλά τελικά συμβαίνουν τα απίστευτα. Στο 2’ οι Ολλανδοί μένουν με 10 παίκτες, στο 20’ ο Παπαδόπουλος χάνει πέναλτι, στο 53’ τελικά έκανε με κεφαλιά το 0-1 κι ενώ το ματς έχει πάρει… φωτιά, το παιχνίδι διακόπτεται, επειδή όντως πήρε φωτιά η κουζίνα στο εστιατόριο του γηπέδου. Αυτό συνεχίστηκε στις 12:00 την επόμενη μέρα, ο Καραγκούνης έκανε το 0-2 στο 74’ και στη συνέχεια οι Περιστεριώτες χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Αποκορύφωμα η φάση στο 86’ με το σουτ του Ναπολεόνι να βρίσκει στο δοκάρι. Ο Ιταλός ακόμα θυμάται αυτό το σκηνικό. Από τις προκρίσεις που δεν πετυχαίνουν ούτε πολύ μεγάλες ομάδες και που θα μπορούσαν να τον ανεβάσουν πολλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι στο πρώτο παιχνίδι, ο Ατρόμητος δέχθηκε το τρίτο γκολ στο 93’…

2. Καταραμένο βράδυ…

Ένας Ατρόμητος που πραγματοποιεί μία τραγική χρονιά σε επίπεδο ποδοσφαίρου, καταφέρνει τελικά το 2013 να μπει στα πλέι-οφ και η εικόνα έχει αλλάξει σε απίστευτο βαθμό με την έλευση του Γιώργου Παράσχου, μετά την καταστροφική θητεία του Νίκου Αναστόπουλου. Με ένα μαγικό διπλό στην Τούμπα με το γκολ του Ναπολεόνι στις καθυστερήσεις, ο Ατρόμητος υποδέχθηκε στις 2 Ιουνίου τον Αστέρα Τρίπολης. Με νίκη είναι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο, οι Περιστεριώτες σε όλο τον αγώνα «πυροβολούν» τους Αρκάδες, ο Μπαντής κάνει μακρά του δεύτερου, το καλύτερο ματς της καριέρας του, στο 86’ ο Ναπολεόνι μπροστά σε άδειο τέρμα διακόπτεται με ανύπαρκτο οφσάιντ του Φραγκιαδάκη και στο 92’ ο Καλαντζής (που μετά το ματς δήλωσε ότι θα κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 30 ετών τότε…) έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή σε σουτ του Ναπολεόνι. Πάρα πολλοί φίλοι της ομάδας είχαν κάτσει στις εξέδρες του γηπέδου έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του ματς, αδυνατώντας να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Δεν είναι μόνο ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, αλλά μεταφέρθηκε πίκρα στον κόσμο, που η παρουσία του δεν άφηνε εκείνο το βράδυ να πέφτει καρφίτσα. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ στο άλλο ματς με… ανατροπή στα Γιάννενα είχε νικήσει τον ΠΑΣ με 2-1.

1. «Μάρκαρε τον Φουστέρ»

Στις 28 Απριλίου ο Ατρόμητος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν είναι σε τελικό Κυπέλλου, με πολύ πιο νορμάλ συνθήκες κόντρα στον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι όντως ανώτεροι, δίκαια προηγήθηκαν με γκολ του Τζεμπούρ στο 29’, αλλά ο Ιγκλέσιας οδήγησε τον αγώνα στην παράταση με γκολ στο 76’. Ο Δώνης που θέλει να οδηγήσει το παιχνίδι στα πέναλτι λόγω Ιτάνζ και του τραυματισμένου Κάρολ από την άλλη πλευρά, βάζει στο ματς στο 98’ τον Ζουέλα με μία συγκεκριμένη αποστολή. Προσωπικό μαρκάρισμα στον Φουστέρ. Τελικά, στο 119’ ο Ανγκολέζος έμεινε καρφωμένος στο έδαφος από σέντρα του Τοροσίδη και ο Φουστέρ με κεφαλιά έκανε το 2-1. Η μεγάλη ευκαιρία του Ατρόμητου να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας πήγε στα… σκουπίδια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νίκη μετά από καιρό για τον Ατρόμητο απέναντι στη Λαμία

Peristeri News

Λευκή ισοπαλία για τον Ατρόμητο στις Σέρρες

Peristeri News

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία Ατρόμητου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Peristeri News

Leave a Comment