PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Περιστέρι: Συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από το ΚΚΕ


Στον ερμηνευτή των μεγάλων στιγμών της πορείας του ελληνικού τραγουδιού κατά τον 20ό αιώνα, στον δημιουργό μεγάλων και χιλιοτραγουδισμένων λαϊκών τραγουδιών, στον αγαπημένο τραγουδιστή των σπουδαίων συνθετών, στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, είναι αφιερωμένη η συναυλία που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στο Περιστέρι, στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας «Γιώργος Στεφανόπουλος» (Β. Ηπείρου 23), αυτήν τη Δευτέρα, 4 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έγραψε τη δική του σημαντική ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, μια ιστορία δεμένη με στιγμές και γεγονότα της νεότερης Ιστορίας μας και της ζωής μας. Ευτύχησε να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να είναι ο πρώτος τραγουδιστής που έβαλε τη μεγάλη ποίηση στο στόμα του λαού…

Στη μεγάλη εκδήλωση θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μπάση, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Ασπασία Στρατηγού, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη. Συμμετέχουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Χορωδία «Ρυθμός» του Νίκου Χιώτογλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιώργου Νταλάρα.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική.

Νταλάρας: Στο πρόσωπό του τιμάται ο λαϊκός πολιτισμού του τόπου μας

Με αφορμή τη συναυλία που διοργανώνει το ΚΚΕ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Νταλάρας, σημειώνοντας:

«Στα παιδικά μου αυτιά, η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση μού προκαλούσε δέος και ακατανίκητη έλξη. Αγαπούσα τα ρεμπέτικα, με τις παλιές εκτελέσεις από όλους εκείνους τους σπουδαίους τραγουδιστές.

Όμως ο Μπιθικώτσης τα ερμήνευε αλλιώς. Χωρίς να χάνουν τίποτα από την ιστορία τους, τα έφερνε στην εποχή μου, τα “καθάριζε”.

Το δεύτερο σοκ ήταν οι ερμηνείες του στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός λαϊκός συνθέτης κι ένας μεγάλος τραγουδιστής. Ηταν το σήμα του λαού μας. Ηταν ένας λαϊκός ήρωας!

Το ΚΚΕ στις 4 Μαρτίου τιμά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στη γενέτειρά του, στο Περιστέρι. Είναι άξια η πρωτοβουλία αυτή, γιατί στη μνήμη του Γρηγόρη Μπιθικώτση τιμά τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας».

Ο γιος του μεγάλου μας λαϊκού δημιουργού και ερμηνευτή, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, αναφέρει με τη σειρά του:

«Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου το ΚΚΕ τιμά τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γρηγόρη της Ελλάδας, τον πατέρα μου Γρηγόρη, με μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας “Γιώργος Στεφανόπουλος” στο Περιστέρι.

Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια βραδιά συγκίνησης, γιατί θα ακουστούν τα τραγούδια του αγαπημένου μου πατέρα στον τόπο που μεγάλωσε και αγάπησε, στο Περιστέρι. Ενα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στο ΚΚΕ και στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα, γι’ αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια τιμά με αγάπη και σεβασμό τον πατέρα μου και την ιστορία του. Για ακόμα μια φορά με πολλή αγάπη ο Γιώργος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της βραδιάς. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους, τραγουδιστές και μουσικούς που συμμετέχουν, πάντα με γνώμονα την αγάπη τους για τον Γρηγόρη, σε αυτό το μοναδικό αφιέρωμα.

Σας περιμένουμε όλους από κοντά, να ενώσουμε τις φωνές μας τραγουδώντας και γιορτάζοντας τον Γρηγόρη Μπιθικώτση».

Μια ζωή γεμάτη τραγούδια

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1922. Από πολύ μικρός έπαιζε κιθάρα και το ‘σκαγε από το σπίτι για να ακούσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Τα πρώτα βήματα στη μουσική τα κάνει ως συνθέτης λαϊκών τραγουδιών, με ερμηνευτές τους Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σταύρο Τζουανάκο, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο και άλλους, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάδειξη της Πόλυς Πάνου και της Βίκυς Μοσχολιού, οι οποίες έκαναν δίπλα του τα πρώτα τους βήματα. Η πρώτη του εμφάνιση ως τραγουδιστής γίνεται το 1955, ενώ καταθέτει μεγάλες ερμηνείες σε τραγούδια των Χατζιδάκι, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη.

Στα πέτρινα χρόνια της Μακρονήσου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Σε μια μεταγωγή τους, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πρόσφερε στον Μίκη ένα κύπελλο με νερό, κάτι που ο συνθέτης δεν ξέχασε ποτέ. Το 1959 σμίγουν ξανά στο έργο – τομή του ελληνικού τραγουδιού, τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. Η συνεργασία τους χαράχτηκε ανεξίτηλα και τα επόμενα χρόνια, από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του Μπιθικώτση στους δίσκους «Πολιτεία», «Επιφάνια», «Ρωμιοσύνη», «Αξιον Εστί», «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» κ.ά.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμήνευσε επίσης τραγούδια κι άλλων μεγάλων συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκι και του Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ ανεπανάληπτες είναι και οι ερμηνείες του σε τραγούδια των Ακη Πάνου, Γιάννη Σπανού και Σταύρου Κουγιουμτζή. Η τελευταία του περίοδος περιλαμβάνει οκτώ δίσκους με δικά του τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους του Κώστα Βίρβου.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Leave a Comment