PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τα πρώτα μέτρα για τη φοροδιαφυγή


Kίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους, αποδείξεις…

Kίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους, αποδείξεις: πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και σκοπεύει να εφαρμόσει εντός του 2013 προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Το σχέδιο θα αρχίσει να αποκαλύπτεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του επόμενου φορολογικού νομοσχεδίου που χρονικά τοποθετείται στον ερχόμενο Μάιο και θα αφορά στο νέο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως το νέο ποινολόγιο της εφορίας. Ωστόσο στους άμεσους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τη φοροδιαφυγή περιλαμβάνεται:

– η δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου εντός του 2013 για όλους τους φορολογούμενους. Όλα τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να δηλώσουν επακριβώς στην εφορία το ύψος της κινητής περιουσίας τους (την ακίνητη τη γνωρίζει ήδη το υπουργείο Οικονομικών μέσω των δηλώσεων Ε9) όπως αυτή διαμορφώνεται στην 1η Ιανουαρίου 2013. Στο εξής κάθε μεταβολή θα πρέπει να δικαιολογείται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογούμενων.

– η προσωρινή διατήρηση του μέτρου των αποδείξεων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο άλλο αξιόπιστο μέτρο ως κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων από τους φορολογούμενους και την αύξηση του αποδιδομένου ΦΠΑ και του δηλούμενου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις το μέτρο των αποδείξεων διατηρείται και το 2013. Αυτό που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να παραμείνει το πρόστιμο για την αξία των αποδείξεων που θα λείπει στους φορολογούμενους στο 10% αντί για το 22% που έχει διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ.

– η έναρξη της παροχής κινήτρων εντός του 2013 για την χρήση πλαστικού χρήματος σε όλο και περισσότερες συναλλαγές των φορολογούμενων. Αρχικά εξετάζεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο το όριο αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (πιστωτική, χρεωστική κάρτα, επιταγή, έμβασμα κα). Το όριο αυτό είναι σήμερα 1.500 ευρώ και εντός του 2013 εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μειωθεί στα 500 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται σοβαρά να δοθούν και άλλου είδους κίνητρα στους φορολογούμενους για τη χρήση πλαστικού χρήματος όπως είναι η έκπτωση φόρου και η συμμετοχή σε κληρώσεις για δώρα (π.χ. ταξίδια, αυτοκίνητα κα).

Με τη χρήση πλαστικού χρήματος ουσιαστικά γίνεται καταγραφή τόσο της δαπάνης του φορολογούμενου όσο και των εσόδων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Επίσης μέσω των πληρωμών με πλαστικό χρήμα είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο δημόσιο του ΦΠΑ που είναι ενσωματωμένος σε κάθε συναλλαγή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment