PeristeriNews.gr
Διεθνή

Τέλος Καντάφι, η Τρίπολη στα χέρια των ανταρτών (v)


Οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης και έγιναν δεκτοί απο το πλήθος με ενθουσιασμό, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, με τις δυνάμεις των επαναστατών να έχουν μπει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τη διεθνή κοινότητα να καλεί τον μέχρι πρότινος ισχυρό άνδρα της χώρας να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Οι δύο μεγαλύτεροι γιοί του Καντάφι βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων, οι οποίοι έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στην πόλη.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ομάδες των επαναστατών βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία την οποία και μετονόμασαν σε “Πλατεία των Μαρτύρων”.

Νωρίτερα, είχαν συλλάβει τους δύο μεγαλύτερους γιούς του Καντάφι, ο οποίος σε μηνύματα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Κυριακή κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις μάχες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να ελέγχουν τμήματα της λιβυκής πρωτεύουσας, αν και σύμφωνα με άλλες αναφορές πολλοί από τους στρατιώτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους στους επαναστάτες.

“Σας προειδοποιώ πως υπάρχουν θύλακες αντίστασης εντός και γύρω από την Τρίπολη” προειδοποίησε ένας από τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως “με το θέλημα του Θεού, η νίκη μας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες”.

Για τον μεγαλύτερο από τους γιους του Καντάφι, τον Σαιφ αλ Ισλάμ, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απευθύνει κατηγορίες εναντίον του για τον βασανισμό και τη δολοφονία μεγάλου αριθμού πολιτών.

Όπως όλα δείχνουν, οι δυνάμεις των επαναστατών κατόρθωσαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να κάνουν ότι δεν μπορούσαν να πράξουν κατά τους τελευταίους 6 μήνες, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση στη χώρα εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.

Οι αντικαθεστωτικοί κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων και να τις αναγκάσουν σε υποχώρηση μπαίνοντας στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως “ο πιο σίγουρος τρόπος για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη είναι απλός: Ο Μουαμάρ Καντάφι και το καθεστώς του πρέπει να αναγνωρίσουν πως η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος της. Ο Καντάφι πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη…”

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, με τη συνδρομή “των συμμάχων και των συνεργατών μας στη διεθνή κοινότητα να προστατεύουμε το λαό της Λιβύης και να υποστηρίζουμε μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία”.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που σημείωσε πως “το τέλος είναι κοντά για τον Καντάφι”, που όπως είπε “διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα εναντίον του λαού της Λιβύης…”.

“Δεν φεύγω, θα μείνω μέχρι τέλους”

Ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση.

Προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι “φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη”.

Κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει “νικητής” από τη μάχη της Τρίπολης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment