PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σε δίνη εμφυλίου πολέμου η Ακτή Ελεφαντοστού


Στη δίνη ενός νέου εμφυλίου περιδινείται ανεξέλεγκτα τους τελευταίους μήνες η Ακτή Ελεφαντοστού.

Στη δίνη ενός νέου εμφυλίου περιδινείται ανεξέλεγκτα τους τελευταίους μήνες η Ακτή Ελεφαντοστού.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα νικητή των εκλογών της 28ης Νοεμβρίου Αλασάν Ουαταρά συνεχίζουν την προέλασή τους από την περιοχή έλεγχου τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, προς τα ανατολικά, κεντρικά και δυτικά καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο.

Στόχος τους να ανατρέψουν τον πρώην πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι βιαιότητες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 472 ανθρώπους, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την εμπορική πρωτεύουσα Αμπιτζάν στην προσπάθεια τους να προστατευθούν από τις μάχες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από επίμονες πιέσεις της Γαλλίας (η Ακτή Ελεφαντοστού υπήρξε αποικία της) προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του Γκμπαγκμπό, αλλά και των συνεργατών του, κάνοντας πλέον ασφυκτική την πίεση εναντίον του καθεστώτος του, για να παραδώσει την εξουσία στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακίνησης εκτός των συνόρων της χώρας, για τον Γκμπαγκμπό και άλλους τέσσερις συμβούλους του.

Η απόφαση που ελήφθη χωρίς ψηφοφορία από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, βασίζεται στο σκεπτικό, ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε όσους παρεμπόδισαν το έργο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, και διέπραξαν «σοβαρές παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων».

Οι δυνάμεις του Ουαταρά κατέλαβαν σήμερα και την πρωτεύουσας της χώρας, Γιαμουσούκρο, ενώ πλέον έχουν και τον έλεγχο του σημαντικότερου λιμανιού της χώρας, το Σαν Πέντρο, απ’ όπου ετησίως φεύγουν 600 χιλιάδες τόνοι κακάο προς το εξωτερικό.

«Ο χρόνος για διάλογο και κατάπαυση του πυρός τελείωσε. Ο Γκμπαγκμπό έχει λίγες ώρες για να αφήσει την εξουσία ειρηνικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες του Ουαταρά προωθήθηκαν κατά τον άξονα Ντουεκουέ-Νταλόα (κεντροδυτικός τομέας) – Μποντουκού (ανατολικός τομέας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Γκάνα) – Αγκνιμπιλεκρού (νοτιότερα). Δεν αποκλείεται σύντομα να ελέγχουν και το ίδιο το Αμπιτζάν, όπου οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν τις σφοδρότερες μάχες.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Οι δυνάμεις του Γκμπαγκμπό έχει καταγγελθεί ότι σφαγιάζουν εν ψυχρώ και καίνε ανθρώπους ζωντανούς.

Οι δυνάμεις της ONUCI, των κυανόκρανων του ΟΗΕ, που έχει δεχθεί πυρά και από τα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον Ουαταρά δεν κάνει όσα πρέπει για την προστασία των αμάχων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια, ενώ προς τη Λιβερία έχουν μετακινηθεί 112 χιλιάδες άμαχοι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment