PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Σγουρός: «Κομβική η σημασία της Πολιτικής Συνοχής στην Ε.Ε. Η καμπάνα χτυπάει για όλους»


Παρέμβαση του Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Γιάννη Σγουρού, στην Ε.τ.Π.

Τα συμπεράσματα του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου για την πολιτική συνοχής, καθώς και η θέση της Επιτροπής των Περιφερειών σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, απασχόλησαν τη Συνεδρίαση του Προέδρου της ΕτΠ, Luis Ramon Valcarcel Siso με τους Προέδρους των Εθνικών Αντιπροσωπειών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, στις Βρυξέλες, στο πλαίσιο των Εργασιών της 98ης Συνόδου Ολομέλειας της ΕτΠ.

Στην παρέμβασή του ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κ. Γιάννης Σγουρός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 και 23 Νοεμβρίου δεν κατέληξε σε συμφωνία για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Όπως αναφέρεται σε Δήλωση της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, κυρίως μέσω διμερών συναντήσεων με Κράτη – Μέλη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας στις αρχές του 2013. Όπως αναφέρεται στην ίδια δήλωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει – παρά την αδυναμία του να συμφωνήσει – τη σημασία που αποδίδει στο ρόλο του Προϋπολογισμού και του Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Στη σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, η αδυναμία συμφωνίας για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, για ένα ποσό της τάξης των 30 δις ευρώ σε μία επταετία, δηλαδή κάτι περισσότερο από 4 δις το χρόνο, κλονίζει ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τις δαπάνες που προκύπτουν από το πακέτο Van Rompuy στις 22.11.2012, με αυτές του τρέχοντος πακέτου, οι οποίες φθάνουν σήμερα το 1,12% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27, ή ακόμη περισσότερο με αυτές του πακέτου 2000-2006, που επαρκούσαν για τα 15 Κράτη – Μέλη, το 1,08% του ΑΕΕ, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είναι ακόμα πιο απογοητευτική.

Ανάλογες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις επιμέρους πολιτικές και ιδιαίτερα την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι οποίες, εφόσον εφοδιασθούν με τους κατάλληλους πόρους, έχουν την δυνατότητα να παίξουν θετικό ρόλο στη διάρκεια της σημερινής, δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2007-2013, όταν η οικονομική συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, αντιπροσώπευε το 0,37% του ΑΕΕ των 27. Σήμερα, σύμφωνα με το πακέτο του Προέδρου Van Rompuy της 22.11.2012, η Πολιτική Συνοχής θα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,34% του ΑΕΕ των 28 (320,1 δις Ευρώ).

Αλλά και στην περίπτωση της γεωργίας, η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη συρρικνώνεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την αγροτική ανάπτυξη προτείνεται να φθάσουν τα 83,6 δις ευρώ (τιμές 2011), όταν για την περίοδο 2007-2013 αποφασίσθηκε ότι οι δαπάνες για τον ίδιο σκοπό θα έφθαναν τα 120,7 δις ευρώ (τιμές 2004). Η μεγάλη μείωση των πόρων για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης δεν συμβιβάζεται με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης πολιτικής που περνούν μέσα από την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο, τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών δομών και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ελπίζουμε να επιτευχθεί Συμφωνία προς όφελος όλων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ε.Ε., όπου η θέση της Ευρώπης θα είναι ξεκάθαρη και θα στηρίζεται στην πολιτική συνοχής.

Η καμπάνα χτυπά για όλους!».

Μετά το τέλος της Συνεδρίασης , ο κύριος Σγουρός προήδρευσε στη Συνεδρίαση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ε.τ.Π. ως επικεφαλής και ενημέρωσε τα μέλη της για την τοποθέτησή του σχετικά με το ρόλο της Πολιτικής Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί ότι χθες, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, ο κύριος Σγουρός συναντήθηκε με Έλληνες Ευρωβουλευτές. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παράλληλα συζήτησαν για την τρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία στη χώρα. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν οι κ.κ. Ρόδη Κράτσα, Μαριέττα Γιαννάκου, Σπύρος Δανέλλης και Νίκος Σαλαβράκος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment