PeristeriNews.gr
Υγεία

Ποιοι κινδυνεύουν την εβδομάδα μετά το Πάσχα


Η εβδομάδα που άρχισε τη Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες του χρόνου για την υγεία μας, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται άρον-άρον στα νοσοκομεία.

Η εβδομάδα που άρχισε τη Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες του χρόνου για την υγεία μας, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρονται άρον-άρον στα νοσοκομεία.

Όχι ότι φταίει σε κάτι η μέρα αυτή – μια χαρά μέρα είναι…

Το πρόβλημα είναι όσοι έχουν πέσει με τα μούτρα στη μαγειρίτσα, τα κουλούρια, τα κοκορέτσια, τα αρνιά και το κρασί, με συνέπεια να έχουν «τινάξει» τον οργανισμό τους στον αέρα.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και μετά, η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 30% επί του μέσου όρου του έτους.

Η αύξηση αυτή φαίνεται πως έχει άμεση συσχέτιση με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς έπειτα από τη νηστεία οι ασθενείς έχουν υπερκαταναλώσει γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λίπη, αλάτι, αλκοόλ και ζάχαρη.

Έτσι, παρατηρείται – κατά σειρά προτεραιότητας – κατακόρυφη αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακά επεισόδια, οξέα ή υποτροπιάζοντα γαστρεντερικά προβλήματα και με απορύθμιση μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Διαχρονικά, τις μέρες του Πάσχα και αμέσως μετά βλέπουμε πολλά επεισόδια στα νοσοκομεία που αφορούν πρωτίστως καρδιολογικά ή γαστρεντερολογικά νοσήματα.

Το γεγονός ότι κάποιος απέχει έως 40 ημέρες από τα ζωικά λίπη, και μέσα σε 12 έως 15 ώρες κάνει δύο πολύ λιπαρά γεύματα – το ένα με άφθονη μαγειρίτσα και το άλλο με μπόλικο αρνί – αποδεικνύεται πολύ επιζήμιο για τον οργανισμό.

Ποιους αφορά το πρόβλημα;

Εννοείται ότι ένα παιδί 18 ετών δεν θα πάθει τίποτα από το πολύ φαγητό.

Ένας 55αρης όμως, ο οποίος είναι καπνιστής, υπέρβαρος ή παχύσαρκος, κάνει καθιστική ζωή, έχει αυξημένη πίεση και μετά από καιρό καταναλώνει απότομα πολλά λίπη και αρκετό κρασί, μπορεί εύκολα να υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο, είτε αυτό είναι κρίση στηθάγχης ή και έμφραγμα ακόμα.

Όλα αρχίζουν από τη δυσφορία του πεπτικού συστήματος, το οποίο από εκεί που είχε ξεσυνηθίσει τα πολλά ζωικά λίπη, δέχεται καταιγισμό κορεσμένων λιπαρών.

Η… καταιγίδα αυτή, διαταράσσει την πέψη και την απορρόφηση των συστατικών της τροφής, με συνέπεια να εκδηλώνεται κατ’ αρχήν δυσπεψία και αίσθημα πεπτικού «βάρους».

Κάθε περιστατικό και η… ιστορία του

Από κει και πέρα, το τι και αν θα συμβεί εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό του καθενός:

* Αν κάποιος έχει αυξημένα τριγλυκερίδια (και αυτό αφορά – σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία – το 28% των ανδρών και το 13% των γυναικών στην χώρα μας) ο κύριος κίνδυνος είναι ένα επεισόδιο παγκρεατίτιδας, που οφείλεται στην κατακόρυφη αύξηση των τριγλυκεριδίων που παρατηρείται έπειτα από ένα πολύ λιπαρό γεύμα.

Πέρα από την προσοχή στο φαγητό, στους ασθενείς αυτούς συνιστάται να κάνουν για 1 ώρα έναν περίπατο με γρήγορο βήμα την Κυριακή του Πάσχα το πρωί.

Αυτού του είδους η άσκηση ενεργοποιεί κάποια ένζυμα και ορισμένους ορμονικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ελαττώνουν κάπως την μεταγευματική αύξηση των τριγλυκεριδίων.

* Αν κάποιος έχει υπέρταση (είναι δηλαδή ένας από τα 2,5 εκατομμύρια των Ελλήνων και Ελληνίδων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτήν), πρέπει πάση θυσία να αποφύγει την πέτσα από το αρνί και να ζητήσει (όσο είναι δυνατόν) να μην προστεθεί αλάτι στο φαγητό που θα του σερβιριστεί.

Η αιφνίδια υπερκατανάλωση άλατος μπορεί να αυξήσει απότομα την πίεση για τις επόμενες 3 μέρες, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment