PeristeriNews.gr
Διεθνή

Παρά τη διάλυση της κυβέρνησης η Αίγυπτος φλέγεται


Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο.

Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο προσθέτει ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

Εξάλλου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, την πέμπτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Χιλιάδες διαδηλωτες συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια παρά τις εκκλήσεις του στρατού να αποφεύγουν να συγκενρώνονται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια φτάνουν τους 20.

Στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας , προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.

Με τα άρματα μάχης να παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος να συνεχίζει να φλέγεται και τον κόσμο να παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τις άλλες μέρες προσπαθώντας να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς.

Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς.

Οι διαδηλωτές φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής και απαιτούν την αποχώρηση και του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. “Φύγε, φύγε”, τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση.

Παρατείνεται απο σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδριας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένης, αντί για 18:00 μέ 07:00 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες της Αιγύπτου, διαβεβαίωσε η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αχμεντ Ναζίφγια, και υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του.

Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena. Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου και πλούσιος επιχειρηματίας, ο Αχμεντ Εζ, τον οποίο πολλοί θεωρούν πιλώνα του διεφθαρμένου καθεστώτος, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, άρχισαν να αποκαθίστανται οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο Κάιρο, που -όπως ανακοίνωσε η Vodafon- είχαν διακοπεί την Παρασκευή, μετά από διαταγή των αιγυπτιακών αρχών προς όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί.

Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

“Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας”, είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πλατεία και να μετακινηθούν σε δρόμους γύρω από την πλατεία από στρατιώτες, φώναζ
αν συνθήματα όπως “ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς” αμέσως μετά την ομιλία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα συνεργάτιδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment