PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κοτζιάς: Αποφασισμένοι για λύση με την ΠΓΔΜ


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του», μιλώντας στο Ρ/Σ Real fm, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή».

Χαρακτήρισε «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

Τόνισε ότι θα πρέπει από την πλευρά της να εξαλειφθεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο αλυτρωτισμός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποκατάστασης τής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εμπιστοσύνη στην οποία -όπως είπε ο υπουργός- συνέβαλαν την τελευταία διετία τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία «αποδείχθηκαν πολύ ωφέλιμα για τους λαούς».

Προανήγγειλε δε «ένα μεγάλο βήμα στα ΜΟΕ, το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γείτονα βόρεια χώρα στη λίμνη των Πρεσπών, που πρέπει να αξιοποιηθεί, και θα αξιοποιηθεί, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ως προς το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο ζητά να αναφερθεί ο ίδιος στις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας γύρω από αυτό το θέμα.

Σχετικά με την Αλβανία, είπε ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί» «στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντως επισήμως το εμπόλεμο», καθώς «αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές φωνές περί Χάγης, είπε ότι «όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενος», ενώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε τη σημασία μίας καλά προετοιμασμένης διάσκεψης, στη βάση της συζήτησης πρωτίστως για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού που παραβίασαν οι Τούρκοι που είναι και το πραγματικό πρόβλημα που έθεσε η χώρα μας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment