PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κίνδυνος για λιμό στην επαρχία Χομς, λόγω της προέλασης Άσαντ


Η στρατιωτική επίθεση της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της έχει αποκόψει από τα μέσα Ιανουαρίου τις οδούς ανεφοδιασμού 120.000 ανθρώπων στη βόρεια επαρχία της Χομς, πράγμα που επιδεινώνει τον λιμό και στοιχίζει τη ζωή σε ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Υπάρχουν αναφορές για όλο και πιο έντονες ελλείψεις τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ιατρικών ειδών και καυσίμων στην περιοχή. Καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα Ιανουαρίου έχουν τώρα αποκοπεί, τα τρόφιμα που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα πωλούνται τώρα σε πολύ υψηλότερες τιμές», αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι τιμές του ψωμιού είναι ήδη 10 φορές υψηλότερες απ’ ό,τι στην πόλη της Χομς και οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

Η βόρεια επαρχία της Χομς αποτελείται ως επί το πλείστον από αγροτικές εκτάσεις, όμως τα χωράφια δεν έχουν μεγάλη παραγωγή τον χειμώνα και η κατάσταση του υποσιτισμού αναμένεται να κορυφωθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Βασικά ιατρικά εφόδια σπανίζουν επίσης, προστίθεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που ζουν στην ύπαιθρο της Χομς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και 14 από τους 34 καρκινοπαθείς στην περιοχή έγινε γνωστό ότι απεβίωσαν λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Η τελευταία αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με βοήθεια έφθασε στις αγροτικές περιοχές της Χομς τον Οκτώβριο του 2015. Έκτοτε ο οργανισμός προσπαθεί να στείλει πρόσθετα εφόδια, όμως δεν μπορεί να πάρει έγκριση.

Οι δύο θύλακες ελέγχονται από οργανώσεις της αντιπολίτευσης και βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις Χομς και Χάμα, σ’ ένα κομμάτι γης κοντά στον συριακό αυτοκινητόδρομο βορρά – νότου, που συνδέει τις περισσότερες από τις κύριες πόλεις της χώρας και τις επαρχίες της Μεσογείου. Εκεί ζει κυρίως η μειονότητα των Αλαουϊτών, σιιτικού προσανατολισμού μουσουλμάνων στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment