PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ικανοποίηση για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία


Την ικανοποίησή του για την άρση των επιφυλάξεων εκ μέρους της Eurostat σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία έχουν επικυρωθεί πλήρως, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος την Τρίτη στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Την ικανοποίησή του για την άρση των επιφυλάξεων εκ μέρους της Eurostat σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία έχουν επικυρωθεί πλήρως, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος την Τρίτη στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο το 2009, η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, για μια πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι το 2010 η Ελλάδα ξεκινά από υψηλότερο σημείο εκκίνησης από αυτό που αρχικά επιθυμούσε σε ότι αφορά το ύψος του ελλείμματος, τόνισε ότι το 2011 θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των στόχων που έχουν τεθεί και σημείωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη συμμετοχή της Αυστρίας στην εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων των χωρών μελών του ευρώ προς τη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπήρξαν νεότερες διευκρινίσεις από την πλευρά της Βιέννης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι “η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος”.

Στο μεταξύ, άνοδο της τάξης των 13 μονάδων βάσης σημείωσε την Τρίτη η επιτοκιακή ψαλίδα του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, (spread) ανερχόμενη στις 918-919 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αναθεωρημένων στοιχείων ελλείμματος αλλά και χρέους εκ μέρους της Eurostat και λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρέλ, ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο.

Ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία εκφράζει το Συμβούλιο Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι με την αξιοσημείωτη εκτέλεση του προγράμματος τους τελευταίους πέντε έξι μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο και σημείωσε ότι για να παραμείνει σε αυτόν, η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο 2011.

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment