PeristeriNews.gr
Οικονομία

Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης


Η εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη εμφάνιζε βελτίωση κατά το τέλος του 2010 παρά την απειλή που συνιστά για την περιοχή η χρηματοπιστωτική κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ερευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνει ότι ο δείκτης για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης ανήλθε σε 106.2 τον περασμένο μήνα από 105.2 που ήταν τον Νοέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τον Δεκέμβριο θα κυμαινόταν στο 105.5.

Αυτό υπογραμμίζει ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος “η βελτιούμενη παγκόσμια εικόνα της οικονομίας αντισταθμίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια”, δήλωσε ο Μπεν Μέι, ευρωπαίος οικονομολόγος της ομάδας έρευνας Capital Economics.

Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει το διευρινόμενο χάσμα στην οικονομική απόδοση μεταξύ των 17 χωρών-μελών.

Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εξακολουθεί να βελτιώνεται, η εικόνα είναι αρνητική στις βαριά χρεωμένες χώρες της γεωγραφικής περιφέρειας.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη προσφύγει σε πακέτο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουν την κρίση, που προέκυψε τον περασμένο χρόνο.

Η ανησυχία μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί αυτή τη χρονιά και να συμπεριλάβει την Πορτογαλία ακόμα και την Ισπανία.

Η οικονομική αυτή αβεβαιότητα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα σπεύσει να αυξήσει το επιτόκιό της από το σημερινό 1%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment