PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου: Να αποσυρθεί το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα για την «προσέλκυση επενδύσεων»


Ανακοίνωση από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, σχετικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, το οποίο χαρακτηρίζει ταφόπλακα στην όποια προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, κάνει κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα Δευτέρα 4/5, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης:

«Ενώ ζούμε την πρωτοφανή κρίση του κορωνοϊού, μιας κρίσης όχι “εξωγενούς” όπως μας λένε, για να δικαιολογήσουν το σύστημα που την γέννησε, μιας κρίσης απόρροιας της επέκτασης της οικονομικής ζωής στο παρθένο περιβάλλον, έρχεται για ψήφιση το λεγόμενο νομοσχέδιο για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό («Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις»). Ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε συνέχεια των αντιπεριβαλλοντικών νομοθεσιών των μνημονίων και της κρίσης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και που βάζει την ταφόπλακα στην όποια προστασία του φυσικού περιβάλλοντος παρέμενε, μέσω της εκτεταμένης και απροκάλυπτης εμπορευματοποίησής του.

Κορυφαία ζητήματα που μπαίνουν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και που αποκαλύπτουν τον αντιπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ιδιωτικοποίηση του ελέγχου των επενδύσεων εντός περιοχών πρώην προστατευμένων. Αντί κρατικών ελέγχων, ιδιώτες θα πραγματοποιούν τον έλεγχο των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ιδιώτες που όταν δεν διενεργούν τέτοιους ελέγχους, θα καταρτίζουν τέτοιες μελέτες για τους επενδυτές. Γίνεται σαφές οτι οι δήθεν έλεγχοι αυτοί σκοπό δε θα έχουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά την απρόσκοπτη αδειοδότηση εκ μέρους ελεγκτή και ελεγχόμενου, αφού ο ελεγκτής μπορεί μελλοντικά να γίνει πελάτης του επενδυτή…
  • Η νομιμοποίηση ποικίλων κατασκευών εντός δασικών εκτάσεων. Προκειμένου να καταρτιστούν δασικοί χάρτες που θα διευκολύνουν “επενδυτές” να επενδύσουν, δηλαδή να καταστρέψουν περισσότερο ή λιγότερο το πολύτιμο -ιδιαίτερα στις μέρες μας- φυσικό περιβάλλον.
  • Η δυνατότητα εξορύξεων υδρογονανθράκων και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων οπουδήποτε εκτός των πυρήνων των εθνικών πάρκων, που αποτελούν συρρικνωμένους τους πρώην Εθνικούς Δρυμούς. Μάλιστα ειδικά για τους υδρογονάνθρακες δίνεται η δυνατότητα ερευνών μέσα σε δημόσιες ή δημοτικές εκτάσεις χωρίς καμία άδεια, με μια απλή κοινοποίηση.
  • Βαφτίζει πράσινη ενέργεια το ιδιωτικοποιημένο φυσικό αέριο προκειμένου να απαλλαγεί από το λιγνίτη και τη ΔΕΗ και επιτρέπει ανεμογεννήτριες σχεδόν..παντού.

Το κράτος εξαιρείται εθελοντικά από την υποχρέωσή του να προστατεύει και να διατηρεί τον φυσικό πλούτο της χώρας για τις επόμενες γενιές. Για αυτό και το νομοσχέδιο συγκεντρώνει την αντίθεση όχι κάποιων “περίεργων”, αλλά 180 περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων.

Κι αν οι πυρήνες Εθνικών Πάρκων μας φαίνονται αρκετοί για το ευ ζην των νεοελλήνων μιας και αρκετά μακριά μας, υπάρχει μια ρύθμιση που αφορά και τη ζωή στην πόλη. Έτσι λοιπόν, το άρθρο 92 όχι απλά φωτογραφίζει, αλλά αναφέρει ρητά τί θα απογίνουν 23 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμάτων (ΣΜΑ) σε διάφορους δήμους, μεταξύ αυτών και της πόλης μας.

Μα θα πει κανείς, αφού στην πόλη μας δεν έχουμε ΣΜΑ! Το λέει ο Δήμαρχος επί σειρά ετών πως στο Δημοτικό γκαράζ υπάρχει λειοτεμαχιστής ογκωδών αντικειμένων και όχι απορρίμματα. Έτσι, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις, έτσι έκλεινε τα μάτια του περιστεριώτικου λαού στα δημοτικά συμβούλια ζητώντας του να μην εμπιστεύεται τη μύτη του που μύριζε τη μπόχα των σκουπιδιών δίπλα στο μοναδικό Άλσος της πόλης.

Έρχεται το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη όμως και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, περιλαμβάνοντας το δημοτικό γκαράζ ως προσωρινό -δηλαδή χωρίς περιβαλλοντική και οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση- ΣΜΑ.

Εγκρίνονται οι θέσεις για την προσωρινή λειτουργία εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και ειδικότερα Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) όπως εμφαίνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα και δημοσιεύονται σε φωτοσμίκρυνση στο Παράρτημα ΙΙΙ του παρόντος για τους Δήμους: ιη) Στον Δήμο Περιστερίου, το εδαφικό τμήμα, επί της οδού Αγίου Βασιλείου, επιφανείας 13.218,73 τ.μ που εμφαίνεται με στοιχεία (1, 2, …, 15, 1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:500 που θεωρήθηκε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Περιστερίου.

Το αρ.92 είναι από αυτά που δεν πέρασαν από δημόσια διαβούλευση, καθώς δικαίως θα ξεσήκωναν αντιδράσεις σε πάνω απο 23 περιοχές της Αττικής. Μένει να αποδείξουμε στο τοπικό και κεντρικό κράτος οτι δε θα έρθουμε προ τετελεσμένων άλλο πια.

Το έχουμε ξανακάνει. Για την δημόσια υγεία στην πόλη μας που αποδεικνύεται διαρκώς πως είναι τόσο ευάλωτη. Είναι γνωστό σε όλους στο Περιστέρι πως η επαναλειτουργία του παράνομου και εντός κοινόχρηστου χώρου, ΣΜΑ – σκουπιδοχαβούζα, στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έδωσαν χείρα βοηθείας στη διοίκηση Παχατουρίδη με διαδοχικές και μέχρι το 2023 παρατάσεις στη λειτουργία του ΣΜΑ. Είναι επίσης γνωστό, ότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοτικές παρατάξεις, πλην μόνο της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου, ψήφισαν χωρίς δισταγμό το άνοιγμα και την επαναλειτουργία της χαβούζας που οι κάτοικοι με τους αγώνες τους είχαν καταφέρει να σφραγιστεί.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-τερατούργημα – Η προώθηση του σε συνθήκες καραντίνας αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης

Να απομακρυνθεί ο ΣΜΑ από το κέντρο της πόλης. Καμία παράταση λειτουργίας του.

Καμία νομιμοποίηση της υποβάθμισης της υγείας των Περιστεριωτών.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 4/5, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Leave a Comment