PeristeriNews.gr
Διεθνή

Άκαρπες και οι δύο ψηφοφορίες στην Ιταλία για εκλογή προέδρου


Οι τρεις ψηφοφορίες που έγιναν —μία την Πέμπτη, άλλες δύο σήμερα— δεν είχαν αποτέλεσμα, με τα λευκά να κυριαρχούν.

Άκαρπη ήταν και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, αλλά ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ελπίζει πως ο υποψήφιος τον οποίο έχει προτείνει, ο ανώτατος δικαστικός Σέρτζιο Ματαρέλα, θα επικρατήσει το Σάββατο, όταν οι απαιτούμενες ψήφοι θα είναι σημαντικά λιγότερες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και μερικοί σύμμαχοί του τάσσονται υπέρ του 73χρονου Σέρτζιο Ματαρέλα, μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου και βετεράνου πολιτικού, ο οποίος πάντως, παρά την πολυετή θητεία του σε σημαντικές θέσεις, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους περισσότερους απλούς Ιταλούς.

Εάν δεν εκλεγεί ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρωθυπουργός Ρέντσι —ο οποίος ασκεί την εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο—, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του στο κόμμα και να υπάρξει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μια πολιτική κρίση στην Ιταλία θα ενέτεινε περισσότερο την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

Οι τρεις ψηφοφορίες που έγιναν —μία την Πέμπτη, άλλες δύο σήμερα— δεν είχαν αποτέλεσμα, με τα λευκά να κυριαρχούν. Ωστόσο η πραγματική δοκιμασία για τον Ρέντσι ήταν εξαρχής σαφές πως θα είναι η αυριανή ψηφοφορία.

Για να εκλεγεί πρόεδρος το Σάββατο χρειάζεται απλή πλειοψηφία, δηλαδή οι ψήφοι των 505 από τα 1.009 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο αποτελείται από κοινοβουλευτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους. Στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν χθες και σήμερα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκλεγεί πρόεδρος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment