PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού


Η συμφωνία του Eurogroup συνιστά το πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις και ότι επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας, συνεχίζοντας να επενδύει στην αποτυχία.

Ακόμη, εκτίμησε πως όσο θα διαψεύδεται το καταστροφολογικό σενάριό της, τόσο θα αυξάνεται η στρατηγική αμηχανία της και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα η Ν.Δ. να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για γρήγορο και με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και πως μια τέτοια στάση θα ήταν περισσότερο θετική.

«Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όσο το καταστροφολογικό σενάριό της θα διαψεύδεται, τόσο θα αυξάνεται η πολιτική της αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο», συνέχισε.

Επίσης, σχολίασε ότι «θα ήταν καλύτερο για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να αφήσουν τον καταστροφολογικό παροξυσμό τους και να στηρίξουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει και οριστική τεχνική συμφωνία χωρίς επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά». «Μια τέτοια στάση», είπε, «θα ήταν περισσότερο θετική και για την ελληνική οικονομία και την ίδια τη ΝΔ, καθώς είναι η μοναδική πολιτική επιλογή που δεν θα την οδηγήσει για άλλη μια φορά στη διάψευση».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το βασικό μήνυμα έχει δοθεί με την χθεσινή εξέλιξη και αυτό είναι «η επαναφορά της σταθερότητας, το οριστικό τέλος των κινδυνολογικών και καταστροφολογικών σεναρίων και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι από τη συμφωνία προκύπτουν τα εξής:

– Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατόν.

– Η θέση της κυβέρνησης για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Όπως υποστήριξε, η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης», σημείωσε.

– Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον μέτρα το 2019.

Εξάλλου, αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού». «Αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης μία συνολική συμφωνία, ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και θα γίνω πρωθυπουργός

Peristeri News

Leave a Comment