PeristeriNews.gr
Πολιτική

Υπέρ των Σκοπίων η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης (v)



Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά το μεσημέρι της Δευτέρας το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά το μεσημέρι της Δευτέρας το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογής των μελών γίνεται με ψηφοφορία.

Παράλληλα, με 15 ψήφους έναντι 1 απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα της ΠΓΔΜ για επιβολή μελλοντικών μέτρων από το Δικαστήριο.

Στην απόφασή του που είναι τελική, χωρίς δικαίωμα έφεσης, και δεσμευτική για τις δύο πλευρές, το Δικαστήριο έκρινε με ψήφους 14 – 2 ότι έχει δικαιοδοσία να εξετάσει την προσφυγή της ΠΓΔΜ, κάνοντάς τη αποδεκτή και απορρίπτοντας τις σχετικές ενστάσεις της ελληνικής πλευράς.

Να θυμίσουμε ότι τα Σκόπια προσέφυγαν στη Χάγη, κατηγορώντας την χώρα μας ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, όταν έβαλε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008.

Οι Σκοπιανοί, πάντως, έδειξαν εμμέσως τις ορέξεις τους πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση: «Εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012» είχε πει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκόργκι Ιβάνοφ.

Το μόνο θετικό είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν πουθενά τον Ήλιο της Βεργίνας και άλλα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας, σύμφωνα με τους δικαστές.

Η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008, διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment