PeristeriNews.gr
Πολιτική

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για τη βία


Επίκαιρη ερώτηση στη βουλή, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας αλλά και η βάρβαρη επίθεση σε άνδρα της ειδικής ομάδας ΔΡΑΣΗ συνεχίζουν να προκαλούν πολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνική ένταση, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μεταφέρει την ατζέντα στο ζήτημα των μέτρων οικονομικής ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τσίπρας: Αυτό που έγινε στη Νέα Σμύρνη είναι στρατηγική σας επιλογή

Με τα πνεύματα στη Βουλή οξυμμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά προσωπικά στον πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση, κατηγορώντας τον για εσκεμμένη «διασπορά φόβου» και για «συνειδητό στήσιμο ενός αστυνομικού κράτους».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «απεχθή φαινόμενα» στη Νέα Σμύρνη, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αποτυχία να υπερασπιστεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών».

«Αγνοείτε την πραγματικότητα και εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να εφαρμόσετε μέτρα περιορισμού και ανελευθερίας στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως εκτός των άλλων «υπομονεύετε και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους επιστήμονες».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρουσφέτια σε ημετέρους», αλλά και για «έλεγχο του ύψιστου αγαθού της ενημέρωσης ώστε να ασκήσετε κυβερνητική προπαγάνδα».

Ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα γεγονότα της Πάρνηθας και της Ικαρίας, τονίζοντας πως «παραβιάσατε εσείς ο ίδιος τα μέτρα που επιβάλλατε στους πολίτες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα «ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας στην υγεία, την εργασία, αλλά πλέον υπάρχει φόβος των πολιτών να βγουν έξω στις πλατείες και τις γειτονιές. Απέναντί σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απέναντί σας είναι όλη η κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία και αδικία, αυταρχισμό και καταστολή».

«Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης είναι στρατηγική σας επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σκονάκια για τα πολιτικά φρονήματα του πολίτη που συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη. Για τον πολίτη γνωρίζατε σε λίγες ώρες τα πάντα, ενώ για τον Λιγνάδη πέσατε από τα σύννεφα».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε καταλογίζοντας ευθύνη στην κυβέρνηση για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, τονίζοντας πως «ενώ είχατε την πληροφορία για συρροή χούλιγκαν δεν φροντίσατε να τον απομονώσετε ούτε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών και των αστυνομικών».

Στεκόμενος στο προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε διχαστικό. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εγγυητής της ενότητας. Η στάση σας είναι επικίνδυνη. Σας ενδιαφέρει μόνο η συκοφαντία των πολιτικών σας αντιπάλων. Λαμβάνετε μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων και σπέρνετε τον φόβο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το 2010 στην οποία είχε δηλώσει πως «δεν συλλαμβάνουμε ανθρώπους για τις ιδέες τους».

Μητσοτάκης: Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην ενότητα, ποιος υποδαυλίζει την ένταση

«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας, και για τη δική μου διακυβέρνηση και για τη δική σας» είπε στη Βουλή, προτείνοντας να μπουν και κάμερες πάνω στις στολές όλων των αστυνομικών, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην αρχική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την «πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός» στην εισαγωγική τοποθέτησή του. «Είχατε μια ευκαιρία κ. Τσίπρα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να κάνετε πράξη αυτό που υποκριτικά λέτε ότι σας ενδιαφέρει, την ενότητα» συνέχισε. Επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του χρησιμοποίησε 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι πολίτες, μετά και τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη όπου ο 27χρονος αστυνομικός κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, δεν επιζητούν άλλη μια αδιέξοδη κοκορομαχία, επιζητούν λύσεις. «Σας επιστρέφω το κατηγορώ, γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία» είπε ο πρωθυπουργός.

Προτίμησε, είπε, να μιλήσει για έναν μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

«Εκφράζετε μικρή μειοψηφία που θέλει εμπάθεια και διχασμό»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πανδημία του κορωνοϊού «αντιμετωπίζεται στη χώρα μας». Όπως είπε, κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των ευρωπαϊκών χωρών. «Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό» υποστήριξε. Επισήμανε, παντως, πως μέχρι αυτό να έρθει, οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή, επανέλαβε.

Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είναι «ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας».

«Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε κι εξακολουθείτε να λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε”» συνέχισε.

«Δεν είστε εχθρός μου, εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες για να να χτίσουμε ασφαλές τείχος ανοσίας, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια την οικονομική δραστηριότητα». Όπως συμπλήρωσε, «όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από τη δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» είπε ο πρωθυπουργός. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός. Σε αυτές τις περιστάσεις οι κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων»

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε στη συνέχεια της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» είπε, επισημαίνοντας πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης»

«Αφού απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, επιλέγετε την δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης. Δεν θα σας βγει σε καλό» είπε περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ρώτησε: «Γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά δημόσιες συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο διασποράς του ιού;».

Σχετικά με το περιστατικό της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Καρύλλου της Νέας Σμύρνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του αστυνομικού και σημείωσε πως «ήδη διερευνάται αι ο συγκεκριμένος αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το καταδικάζω απερίφραστα ανεξαρτήτως του τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση και να ακολουθεί τους κανόνες ακόμη και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται» ξεκαθάρισε.

«Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία»

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» είπε για την ΕΛΑΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας… Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορωνοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στη διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» ανέφερε.

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ»

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου, ότι μόνο αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου, τότε η ένταση θα υποχωρήσει;» αναρωτήθηκε.

«Εσείς κ. Τσίπρα χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε τη δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολότοφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα;» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ντροπή το “πλατεία Κουφοντίνα”»

Όπως εξήγησε σχετικά με επικείμενες για το θέμα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση των αστυνομικών, ενώ και ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό συνήγορο αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά με δεκαμελές προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου», ενώ απευθυνόμενος εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα είπε «ντροπή» για «τη νεολαία του κόμματός σας που φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη”…».

«Δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε τη χώρα σε συνθήκες διχασμού»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Ίσως κάποιοι ποντάρουν ότι οι σημερινοί 20άρηδες δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα άτακτο παιδί της παράταξής του που σίγουρα θα τον ψήφιζαν οι σημερινοί νέοι εάν σήμερα ζούσε».

Όπως συνέχισε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «στη Νέα Σμύρνη ήσασταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Κάνατε υγειονομικό σαμποτάζ στην χώρα. Εάν ξέρατε τι θα ακολουθούσατε στη Νέα Σμύρνη, δεν ήσασταν αφελείς, αλλά πολιτικά μοιραίοι. Το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σάς βρήκε απροετοίμαστους, σας είχαμε προειδοποιήσει» είπε, κάνοντας αναφορά στη βουλευτή του ΣΡΥΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που «με ανάρτηση είπε πως στη Νέα Σμύρνη οι κάτοικοι υπερασπίζονται τις γειτονιές τους απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποστεί από την ίδια του την ψυχή, που με τη φωνή του πρώην βουλευτή σας Κυρίτση απειλεί. Όταν υποκρίνεστε τον σοσιαλδημοκράτη, θα υπάρχει πάντα ένας βουλευτής σας, ο Βαρεμένος, που θα αποκαλυπτεί τι πραγματικά σκέφτεστε. Είπε ότι όλα τα εγκλήματα τα έκαναν οι πολιτικοί του Κέντρου. ΔικαίωμΆ σας να επιστρέφετε στο 3%, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε τη χώρα σε συνθήκες διχασμού. Θα ήταν κέρδος εάν το σύνθημα “η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” το αφήσετε πίσω σας κ. Τσίπρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος και στους νέους, είπε πως «δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε. Δεσμεύομαι να κάνω την διακυβέρνηση φιλικότερη προς τον πολίτη».

«Η βία δεν γεννά βία, μόνο χάος»

«Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μέσα από αυτήν την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Η βία όμως δεν της ταιριάζει, ο διχασμός είναι μαρασμός, μη βάζετε φωτιά στους δρόμους, βάλτε φωτιά στις σκέψεις σας» προέτρεψε.

«Πώς είναι δυνατόν σήμερα να μιλάτε με όρους της δεκαετίας του 50; αυτό το κόμμα νομιμοποίησε το ΚΚΕ το 1974, ο Παύλος Μπακογιάννης το 1989 έκανε την εθνική συμφιλίωση, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο» είπε περαιτέρω.

«Όταν ένα κόμμα της Βουλής βαδίζει δίπλα στον Ρουβίκωνα, τροφοδοτείτε την ένταση. Η βία δεν γεννά βία κ. Τσίπρα, γεννά μόνο χάος» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μετά τις εκλογές ανέλαβα τη δέσμευση να εγγυηθώ την ασφάλεια και την ενότητα και σε αυτή μου την αποστολή θα μείνω συνεπής. Η ομαλότητα είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της δημόσιας τάξης όπως αυτά του 2008, γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

Τσίπρας-δευτερολογία: Να διαλυθεί η ομάδα ΔΡΑΣΗ

Στη δευτερολογία του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε σε υψηλούς τόνους την επίθεσή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «απόσταση από την πραγματικότητα» και για «ασυνάρτητες κρίσεις».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ που είναι πέντε συνεχόμενους μήνες σε lockdown. Μιλάτε για 1200 κλίνες ΜΕΘ, αλλά 100 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε και στην «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θύματα της αστυνομικής βίας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «εκφυλισμό της συγγνώμης με την στάση του σώματός σας και το χαμόγελό σας».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «εξυπηρετήσεις σε κλινικάρχες» και για «τραγική διαχείριση της πανδημίας. Δεν μπορείτε πλέον να κατηγορείτε τους πολίτες».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για «φθηνά επιχειρήματα» και «προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως τότε είχαν εκφραστεί ανησυχίες για εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω της συγκέντρωσης του πλήθους. «Ωστόσο πού προέκυψαν τα κρούσματα; Στη Θεσσαλονίκη που ο κόσμος έβγαινε στις καφετέριες και τις εκκλησίες».

Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε “κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας”, τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη διάλυση της ομάδας ΔΡΑΣΗ. «Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος. Να διαλυθεί η ομάδα», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας τη οργάνωση διακομματικής επιτροπής για τη σύσταση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένοι, να μην είναι ντυμένοι με τέτοιες στολές όπως σήμερα και ο πολίτης να τους αισθάνεται δίπλα του και όχι απέναντί του».

Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάρκου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς… Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας… Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

Μητσοτάκης-δευτερολογία: Ανεπίτρεπτο το δηλητήριο που στάζετε στην κοινωνία

«Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε, ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους, να επενδύετε στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό. Καταλήγω να πιστεύω ότι είναι το μόνο που ξέρετε και μπορείτε να κάνετε καλά. Είναι μια στρατηγική την οποία έχετε υπηρετήσει με συνέπεια στο παρελθόν. Είναι η ίδια στρατηγική που σας έφερε στην εξουσία. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται και να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων, τους οποίους και χρησιμοποιήσατε για να τροφοδοτήσετε την τυφλή οργή, τα πιο αρνητικά αισθήματα στην ελληνική κοινωνία για να έρθετε να καβαλήσετε ένα ρεύμα αγανάκτησης και θυμού, σε έναν βαθμό δικαιολογημένο, προσφέροντας ψεύτικες λύσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πορεία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει κι έχει συνειδητοποιήσει και τις όποιες δικές της ευθύνες, και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών. Το 2021, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης, είστε βαθιά γελασμένος. Όχι γιατί προεξοφλείτε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θα σας ακολουθήσει σε αυτόν τον δρόμο» πρόσθεσε και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο «πολιτικά και ηθικά το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νεολαία, την οποία επικαλείστε συνέχεια, δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, είναι μια νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μια νεολαία θυμωμένη, γιατί η πανδημία τής στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας. Είναι μια νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο πανεπιστήμιο, δε θέλει να πάει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες».

«Όσο κι αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι απέτυχε η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας, τόσο θα απαντώ με πραγματικά στοιχεία» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Παραγνωρίζετε το γεγονός ότι αυτή η χώρα, η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας, κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες έναν βαθμό κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες» είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Όσο, λοιπόν, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας, θα σας λέω ότι είστε ψεύτης. Και ξέρετε ότι λέτε ψέμματα κι ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι για να επενδύσετε στην αγανάκτηση και τον θυμό, στα αισθήματα που αναπόφευκτα προκαλεί η κρίση αυτή. Αυτό κάνετε και το κάνετε ανερυθρίαστα, χωρίς να κρύβετε τις πραγματικές προθέσεις σας» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο δίλημμα: προστασία της ανθρώπινης ζωής ή ενεργή παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις. «Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο; Πηγαίνει πιο πίσω τη δυνατότητά μας να ανοίξουμε την οικονομία και την κοινωνία» είπε.

«Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, από την πρώτη στιγμή που προτάθηκε ως ιδέα. Και σας ρωτώ, αν το πετύχουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβέρνηση ωφελείται ή ωφελείται ο ξενοδόχος από τη Ρόδο ή την Κρήτη επειδή θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Eίναι καλό ή κακό για τη χώρα αυτό;» διερωτήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας από τον ελληνικό λαό. «Ό,τι και αν πείτε, ό,τι και αν λέτε, ό,τι και αν κάνετε, όσο και να θέλετε να την παρουσιάζετε καταστροφική, αυταρχική, οι πολίτες γνωρίζουν και θα αποφανθούν» είπε και πρόσθεσε πως «το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment