PeristeriNews.gr
Πολιτική

Θύελλα μετά το δημοσίευμα για τον Γ. Κατρούγκαλο



Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών».

Όπως υποστηρίζει μάλιστα το δημοσίευμα όλα τα συμφωνητικά υπεγράφησαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού.

Κατά την εφημερίδα, τα επίμαχα συμφωνητικά κατατέθηκαν στους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους και στις αρμόδιες ΔΟΥ για να αποκτήσουν εχέγγυα εγκυρότητας και εξακολουθούν να ισχύουν παρότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα λόγω της υπουργοποίησής του.

Τα καταγγελλόμενα προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για προβοκάτσια και πλαστογραφία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός και ο συντάκτης του άρθρου Β. Χιώτης διασταύρωσαν τα πυρά τους το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

«Έχετε έστω ένα συμφωνητικό; Μισό να μου εμφανίσετε εγώ θα παραιτηθώ. Και μέχρι να μου εμφανίσετε μισό εγώ θα σας λέω ψεύτη, συκοφάντη και εκτελεστή συμβολαίου. Έχετε συνηθίσει να υπηρετείτε τη διαπλοκή κ. Χιώτη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη. «Το αν έχω ή όχι θα το δούμε τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα αρχεία του Δικηγορικού Συλλόγου», αντέτεινε ο κ. Χιώτης.

Ση διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει ενημερώσει για τον θέμα τον Πρωθυπουργό, ενώ το Μαξίμου από την πλευρά του παρέσχε στήριξη παρέσχε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις εξηγήσεις που έδωσε.

Σε δήλωση που είχε προηγηθεί, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το δημοσίευμα αποσκοπεί «στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης».

Επανερχόμενος στο θέμα με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης διερωτήθηκε γιατί δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό. «Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι», σχολίασε με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.

«Όμως ευθύνη δεν έχει μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και η κυβέρνηση που τον καλύπτει. Όπως αποδεικνύεται το ήξεραν εδώ και καιρό και τον κρατούσαν», πρόσθεσε.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου. «Οι απαντήσεις του κ. Κατρούγκαλου στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής βασίζονται στο ότι το συμφωνητικό δικηγορικής αμοιβής με εργολαβία δίκης που συνήψε με ημερομηνία 27.1.2015, ημέρα διορισμού του ως υπουργού και δημοσιεύει η εφημερίδα, δεν αφορά διαθεσιμότητα αλλά μισθολογικές αξιώσεις δημοσίου υπαλλήλου, δηλαδή άλλο θέμα της υπουργικής αρμοδιότητας του. Ωραία. Είναι σύνηθες και σωστό να γίνεται αυτό την ημέρα διορισμού ως υπουργού ενός δικηγόρου/ευρωβουλευτή και μάλιστα για μισθολογικές διαφορές, δηλαδή για διαφορές που αφορούν μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, άρα τεράστια ποσά και αντίστοιχες μεγάλες δικηγορικές αμοιβές δικηγόρων, ομαδικών κατ´ουσίαν του κ. Κατρούγκαλου;», διερωτήθηκε το κόμμα, προσθέτοντας:

«Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε επίσης, στις σημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ότι έχει αναλάβει ως δικηγόρος υποθέσεις διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων που είναι εκκρεμείς και η έκβαση των οποίων εξαρτάται πλέον από τον ίδιο ως αρμόδιο υπουργό. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν συναφθεί νωρίτερα. Ωραία. Μήπως αυτά έπρεπε να τα είχε πει εγκαίρως ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας κώλυμα στην άσκηση των σχετικών υπουργικών του αρμοδιοτήτων; Είναι όλα αυτά νόμιμα και επιπλέον ηθικά; Το καταπληκτικό επιχείρημα του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι ως δικηγόρος, ως επιστήμονας και ως υπουργός είναι σταθερά αντιμνημονιακός. Αυτό προφανώς επιτρέπει τα πάντα».

Αναλυτικές εξηγήσεις από τον κ. Καρούγκαλο και αποφάσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε χθες και το Ποτάμι. Σύμφωνα με το κόμμα, προκύπτει μείζον ζήτημα για τον κ. Κατρούγκαλο, «μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο».

Ακόμη σημαντικότερο, σημείωνε το Ποτάμι, είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Μ. Συρεγγέλα: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Peristeri News

Leave a Comment