PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Τα SMS κλείνουν τα 19 τους χρόνια



Το 1992 στάλθηκε το πρώτο γραπτό μήνυμα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, 1992, ακριβώς πριν από 19 χρόνια, ο Neil Papworth, ένας 20χρονος δοκιμαστής μηχανικός για την Sema Group, μέσω ενός προσωπικού υπολογιστή στέλνει μήνυμα κειμένου στον Richard Jarvis χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Vodafone. Το μήνυμα «Καλά Χριστούγεννα» ήταν το πρώτο μήνυμα κειμένου, σύμφωνα με την ιστορία που αναφέρεται στο Wikipedia.

Αν και το πρώτο γραπτό μήνυμα στάλθηκε το 1992, η υπηρεσία έγινε δημοφιλής το 1998 στις Φιλιππίνες.
Κατά το έτος 2001, τα μηνύματα κειμένου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και σταδιακά η δημοτικότητα της υπηρεσίας αυξήθηκε.
Το 2009, στις ΗΠΑ οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας κατάφερναν περίπου 4,1 δις SMS κάθε μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 17 μηνύματα την ημέρα για κάθε άτομο το οποίο διαθέτει ένα κινητό.
Σήμερα, τα γραπτά μηνύματα είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες κινητών τηλεφώνων, με πάνω από το 74% του συνόλου των χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.

Από τους 3,3 δις συνδρομητές, οι 2,4 δις χρήστες επικοινωνούν καθημερινά με μηνύματα κειμένου. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το μεγαλύτερο μέσο όρο διαθέτουν οι χρήστες στις Φιλιππίνες, με μέσο όρο 27 SMS ανά ημέρα ανά συνδρομητή, ενώ οι συνδρομητές στην Αμερική στέλνουν περίπου 357 γραπτά μηνύματα το μήνα κατά μέσο όρο.

H υπηρεσία SMS είναι μία από τις κυρίαρχες τεχνολογίες στο σημερινό κόσμο. Τα μηνύματα κειμένου απέφεραν 585 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο το 2011, και αναμένεται να αποφέρουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα επτά χρόνια.

Γιατί οι χαρακτήρες των γραπτών μηνυμάτων περιορίζονται στους 160;

Ο Friedhelm Hillebrand, ένας ερευνητής επικοινωνιών, διεξήγαγε ένα πείραμα το 1985. Κάθισε με τη γραφομηχανή του και άρχισε να πληκτρολογεί τυχαίες λέξεις και ερωτήσεις σε ένα φύλλο χαρτί. Έπειτα υπολόγισε τον αριθμό των γραμμάτων, σημείων στίξης και κενών για κάθε γραμμή και κατέληξε ότι ο αριθμός των χαρακτήρων κυμαινόταν γύρω στους 160 χαρακτήρες.

Αυτό το νούμερο αποτέλεσε τον μαγικό αριθμό του Hillebrand, ο οποίος κατάφερε και έπεισε με κάποιο τρόπο το Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών (GSM) ότι οι 160 χαρακτήρες ήταν κάτι περισσότερο από επαρκής για την υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS).

Ωστόσο, ο κόσμος σήμερα, όχι μόνο στηρίζεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου ή αλλιώς SMS, αλλά κάνει και χρήση των micro blogging sites όπως το Twitter για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να επικοινωνεί με ανθρώπους.

Το Internet γιορτάζει τα γενέθλια των μηνυμάτων κειμένου και ο φορέας SMS, Tatango ανέπτυξε ένα infographic, το οποίο παρουσιάζει την αύξηση των μηνυμάτων κειμένου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελία όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στο διαδίκτυο

Peristeri News

H Google αναβαθμίζει την μηχανή αναζήτησης με ΑΙ

Peristeri News

Πόση ώρα αφιερώνουν συνειδητά στα social oı Έλληνες χρήστες

Peristeri News

Leave a Comment