PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Τα πιο ρεαλιστικά επιστημονικά σενάρια για το τέλος του κόσμου


Από καταστροφικές κλιματικές αλλαγές μέχρι επιθετικούς εξωγήινους, το Χόλιγουντ ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα καταστροφικά του σενάρια για την Ημέρα της Αποκάλυψης και τη συντέλεια του κόσμου.

Από καταστροφικές κλιματικές αλλαγές μέχρι επιθετικούς εξωγήινους, το Χόλιγουντ ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τα καταστροφικά του σενάρια για την Ημέρα της Αποκάλυψης και τη συντέλεια του κόσμου.

Ποια είναι όμως τα ρεαλιστικά σενάρια για το τέλος του κόσμου, τα οποία φοβούνται οι επιστήμονες και τα οποία είναι ακόμα πιο τρομακτικά και από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Από φονικές πανδημίες μέχρι ανταρσίες ρομπότ, αυτά είναι τα πιο αποκαλυπτικά σενάρια που τρομοκρατούν τους επιστήμονες:

1) Κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ξηρασίες, να επηρεάσει την κατανομή ζώων στον πλανήτη, να επιταχύνει και διευρύνει τη μετάδοση ασθενειών, ακόμα και να βυθίσει ολόκληρες περιοχές λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων.

2) Αστεροειδής. Οι αστεροειδείς πρωταγωνιστούν κυρίως σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι επιστήμονες φοβούνται ότι μια γιγάντια διαστημική πέτρα θα μπορούσε μια μέρα να καταστρέψει τον πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνες αστεροειδείς αφάνισαν τους δεινοσαύρους και τα μαμούθ, ενώ το 1908 ένας γιγάντιος μετεωρίτης κατέστρεψε περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα δάση της Σιβηρίας.

3) Πανδημία. Νέοι παθογόνοι οργανισμοί εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στις τελευταίες πανδημίες συγκαταλέγεται ο κορονοϊός «SARS», η γρίπη των πτηνών, αλλά και ο φονικός ιός MERS που ξέσπασε στη Σαουδική Αραβία.

4) Μύκητες. Αν και τα βακτήρια είναι επικίνδυνα, οι μύκητες είναι ακόμα πιο τρομακτικοί. Πρόσφατα ένας νέος φονικός μύκητας εξαπλώθηκε στα αμφίβια, προκαλώντας καταστροφικά αποτελέσματα. Αντίστοιχος μύκητας θα μπορούσε να προσβάλλει και τους ανθρώπους, με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις, καθώς αν και για τα φονικά βακτήρια υπάρχει πληθώρα αντιβιοτικών, δεν ισχύει το ίδιο για τις μυκητιάσεις.

5) Εργαστηριακός ιός. Το 2011 η επιστημονική κοινότητα συνταράχθηκε από τη δημιουργία ενός μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1), ικανού να μεταδοθεί μέσω του αέρα στους ασβούς, ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία αν δραπέτευε από το εργαστήριο.

6) Πυρηνικός πόλεμος. Τα πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται παγκοσμίως θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο αν πέσουν σε λάθος χέρια. Πέρυσι πυρηνικοί επιστήμονες μετακίνησαν τους δείκτες του «ρολογιού της αποκάλυψης», το οποίο δείχνει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην καταστροφή από πυρηνικά ή βιολογικά όπλα, στα πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

7) Επανάσταση των ρομπότ. Μπορεί ο «Εξολοθρευτής» να είναι δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι επιστήμονες φοβούνται ότι οριακό το σημείο που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη πλησιάζει. Υπό αυτόν τον φόβο τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν πρόσφατα την απαγόρευσης κατασκευής φονικών ρομπότ.

8) Υπερπληθυσμός. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό στα επτά δισεκατομμύρια και άνω, πολύ επιστήμονες φοβούνται ότι η αυξητική αυτή τάση μελλοντικά θα αποβεί καταστροφική για τον πλανήτη, λόγω της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

9) Ντόμινο. Αν και καθένα από αυτά τα σενάρια θεωρείται πιθανό, οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι ποικίλοι παράγοντες, που συνδέονται μεταξύ τους, θα οδηγήσουν τελικά στο τέλος της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αυξήσει σημαντικά τους παθογόνους οργανισμούς, καταστρέφοντας στο μεταξύ το οικοσύστημα και δυσχεραίνοντας την παραγωγή τροφίμων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment