PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τα εφιαλτικά σενάρια για την ευρωζώνη


«Χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν Γερμανία από τη μία ημέρα στην άλλη.» εκτιμά ο Λάρι Ελιοτ, οικονομικός αναλυτής στον Guardian.

«Το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργικής καταστροφής. Το καλύτερο θα ήταν να διαλυθεί τώρα η ευρωζώνη, και να αρχίσει πάλι το πείραμα της νομισματικής ένωσης με μια μικρή ομάδα χωρών, που θα μπορούν να την αντέξουν», εκτιμά ο Λάρι Ελιοτ, οικονομικός αναλυτής στον Guardian.

«Τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι αγορές έχουν υπολογίσει το κόστος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, και η προσοχή στρέφεται στο πόσο βαριές θα είναι οι παράπλευρες απώλειες. Να περιμένετε τα χειρότερα. Την περασμένη εβδομάδα τις πιέσεις τις υπέστησαν η Ισπανία και οι τράπεζές της.

Αλλά ακόμη και τώρα, υπάρχει αδυναμία ή απροθυμία κατανόησης της βασικής αλήθειας για το κοινό νόμισμα: το ευρώ δεν λειτουργεί. Οι νομισματικές ενώσεις επιτυγχάνουν μόνον όταν συνυπάρχουν τρεις παράγοντες: οικονομική ευελιξία, χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη και πολιτισμική ομογένεια. Αν ισχύουν αυτοί οι τρεις παράγοντες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κοινό επιτόκιο και ένα κοινό νόμισμα μπορεί να ενθαρρύνουν την οικονομική σύγκλιση, μέχρι κάποιο βαθμό.

Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν έχει κανένα από αυτά τα τρία. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν Γερμανία από τη μία ημέρα στην άλλη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τα μέσα για να βοηθήσει τα πιο φτωχά κράτη να προσαρμοστούν. Ακόμη πιο σημαντικό: η κρίση αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένας κοινός σκοπός, πέρα από μια επιθυμία για την συνέχιση του ευρωπαϊκού προγράμματος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment