PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Tιμές – φωτιά στα βασικά αγαθά εν μέσω κρίσης


Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις κοντεύουν να εξανεμιστούν, οι τιμές των βασικών αγαθών όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα αυξάνονται σε απαγορευτικά όρια για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις κοντεύουν να εξανεμιστούν, οι τιμές των βασικών αγαθών όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα αυξάνονται σε απαγορευτικά όρια για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Οπως καταδεικνύει η δειγματοληπτική μελέτη της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα από το 2010 μέχρι σήμερα αγγίζουν το ποσοστό του 45% για πολλά από αυτά τα αγαθά. Αυξήσεις δυσανάλογες με την αγοραστική δυνατότητα του Ελληνα καταγράφει και η έρευνα της «Espresso» συγκρίνοντας τις μεταβολές των τιμών για συγκεκριμένα προϊόντα από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, όπως αυτά αποτυπώνονται στο παρατηρητήριο τιμών www.e-prices.gr της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει άρδην, αφού πλέον είναι αναγκασμένοι να στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΚΕΛ), οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται από τον Μάρτιο του 2010 έως σήμερα στο αλεύρι, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τους χυμούς, τα αναψυκτικά και τον καφέ.

Πικρός… καφές

Οπως φαίνεται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΚΕΛ, η τιμή του ελληνικού καφέ από τα 0,79 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2010 πέταξε στα 1,15 ευρώ, αύξηση της τάξης του 35%! Αντίστοιχα, το αλεύρι, ενώ πέρσι κόστιζε 1,30 ευρώ το κιλό, η τιμή του εκτοξεύτηκε στο 1,59 ευρώ για το 2011. «Δυστυχώς είναι προφανές ότι τούτα τα Χριστούγεννα θα είναι τα πιο μαύρα που έχουμε ζήσει ποτέ. Οι πολίτες είναι πλέον οργισμένοι, διότι βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να πιάνουν πάτο, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Με το πρόσχημα της αύξησης του ΦΠΑ όποιος θέλει πουλάει όσο θέλει» λέει στην «Espreesso» ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης και προσθέτει: «Η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων έχει τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια οικογενειακού προϋπολογισμού. Οι καταναλωτές έφτασαν στο σημείο να κόβουν από βασικά είδη διατροφής για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην φορολαίλαπα και στα χαράτσια του μνημονίου».

Αυξήσεις έως και 20% που έγιναν στα μουλωχτά

Ανάλογες είναι οι αυξήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα, όπως αυτά καταγράφονται σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.e-prices.gr. Επιλέγοντας δεκαπέντε βασικά προϊόντα που βρίσκονται σε όλα τα οικογενειακά καλάθια, η «Espresso» συγκρίνει μέσω της ιστοσελίδας τις μεταβολές των τιμών από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις έγιναν, όπως λέγεται επί το λαϊκότερο, «στα μουγκά» και κυμαίνονται από 15% έως 20%.

Από τη σύγκριση των τιμών στους πίνακες που παραθέτει η «Espresso» είναι εμφανές πως η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και από τη συνεχή φοροεπιδρομή. Αύξηση που αγγίζει το 20% εμφανίζει, για παράδειγμα, η τιμή του καφέ (100 γρ.). Το ίδιο σούπερ μάρκετ το 2010 πουλάει τη συσκευασία προς 2,50 ευρώ και το 2011 εκτοξεύει την τιμή του στα 2,98 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1 λίτρο φρέσκου γάλακτος, ενώ σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πουλιόταν τον Νοέμβριο του 2010 προς 1,37 ευρώ, σήμερα η τιμή του έφτασε το 1,56 ευρώ, αύξηση της τάξης του 15%. Τα ξυραφάκια ανέβηκαν από 11,36 σε 11,66 ευρώ, το νωπό κοτόπουλο από 3,50 σε 3,78 ευρώ, τα παξιμάδια από 3,74 σε 3,81 ευρώ και το μαλακτικό ρούχων (2 λίτρα) από 2,79 σε 3,27 ευρώ.

Η… ληστεία του καλοκαιριού

Οπως τονίζει ο κ. Τσιφάκης, αρκετές από τις αυξήσεις έγιναν σταδιακά και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, όταν ο κόσμος ήταν διακοπές, γεγονός που φαίνεται από τις καταγραφές τιμών που πραγματοποίησε η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Ετσι λοιπόν η χλωρίνη σκαρφάλωσε από τα 2,46 στα 2,53 ευρώ, τα αναψυκτικά από 0,87 στα 0,94 ευρώ και ο ελληνικός καφές από 1,10 σε 1,15 ευρώ. «Η κατάσταση έχει πιάσει πάτο και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να βγάζουν όσα έβγαζαν και στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των πολιτών για κάποια προϊόντα που κρίνονται απολύτως αναγκαία» καταλήγει ο κ. Τσιφάκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment