• Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

SΖ: Όχι χωρίς τους Έλληνες

Peristeri News
Φεβρουάριος17/ 2016

Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί Έλληνες σχολιάζεται από μερίδα του γερμανικού Τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που συνεχίζει να κυριαρχεί στα ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα εις διπλούν. Όχι μόνο οφείλει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα μετράει χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης», γράφει η εφημερίδα Berliner Zeitung και συμπληρώνει:

«Μετά από πιέσεις των δανειστών η Αθήνα περιέκοψε τις δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 200.000 θέσεις, δηλαδή περισσότερο από 30%. Συγκριτικά, κάτι αντίστοιχο στη Γερμανία θα σήμαινε την κατάργηση 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Η συρρίκνωση του κράτοθς περιορίζει τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση».

Στο σχετικό δημοσίευμα περιγράφεται με μελανά χρώματα η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα: «Οι πρόσφυγες συναντούν στην Ελλάδα έναν ως επί το πλείστον πτωχευμένο λαό. Περίπου οι μισοί νέοι δεν έχουν δουλειά. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 25% του συνολικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν πλέον καμία στήριξη από το κράτος».

«Όχι χωρίς τους Έλληνες» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στο νέο σχέδιο που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Η ΕΕ θέλει μια πιο δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων, στην οποία η Αθήνα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Ίσως αυτή να είναι η λύση στην προσφυγική κρίση: η Τουρκία να δέχεται μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα. Το μήνυμα για εκείνους που αναζητούν βοήθεια θα ήταν “μην προσπαθείτε καν, δεν προχωράτε από εδώ! Σας στέλνουμε πίσω στη Τουρκία”».

«Και η Τουρκία ενδέχεται σύντομα, κατόπιν συμφωνίας, να στέλνει Σύρους πρόσφυγες με αεροπλάνο στα ευρωπαϊκά κράτη που συγκαταλέγονται στη λεγόμενη “συμμαχία των πρόθυμων” της Μέρκελ», συνεχίζει η εφημερίδα, περιγράφοντας το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η ΕΕ,.

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «ένα είναι όμως είναι σίγουρο: αυτό θα πετύχει μόνο εάν συμμετέχει και η Ελλάδα».

Ρεπορτάζ για την αλλαγή στις αποταμιευτικές συνήθειες των Ελλήνων δημοσιεύει η Handelsblatt. «Το ενδεχόμενο να φθάνει το τέλος του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς Έλληνες, αφού πολλοί από αυτούς έχουν αρκετά μεγάλα ποσά των μωβ χαρτονομισμάτων κάτω από το στρώμα», παρατηρεί ο συντάκτης.

Τραπεζικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες έχουν τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε θυρίδες, μπαούλα, ανάμεσα στα σεντόνια και σε πολλές άλλες κρυψώνες. Για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία η μείωση των καταθέσεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Τα κρυμμένα χρήματα λείπουν από την αγορά. Εάν υπήρχαν στις τράπεζες, τότε αυτές θα μπορούσαν να δίνουν περισσότερα δάνεια και έτσι θα δινόταν ώθηση στην οικονομία. «Γι’ αυτό οι τράπεζες και η κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματα. Όμως η δυσπιστία στην πολιτική της χώρας παραμένει μεγάλη», διαπιστώνει ο δημοσιογράφος ενώ επικαλούμενος κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει ότι η ανησυχία των Ελλήνων δεν είναι παράλογη.

Ετικέτες: ,