PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Συμβάσεις ανάπλασης της Χωματερής Φυλής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών ΕνέργειαςΣτην τελική ευθεία μπαίνει η μετατροπή μιας έκτασης 1.500 στρεμμάτων της Χωματερής της Φυλής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

“Οφείλουμε πολλά στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, γιατί έχουν βάλει πλάτη για την ανάπτυξη της Αττικής και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι μεγάλο”, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής και τη μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021, ο Υπουργός ανέφερε ότι η δρομολόγηση αυτού του έργου αποτελεί μέρα χαράς και εκθείασε το Δήμαρχο Χρήστο Παππού που το πρότεινε βασισμένος στο πρότυπο της Χιρίγια του Τελ Αβίβ. Πρόσθεσε, ιπποτικά, ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ενέγραψε για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά ότι επί της υπουργίας του, διατέθηκε το ποσόν των 26 εκατ. ευρώ, που όπως είπε, είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν διατεθεί από το εν λόγω πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι από το συγκεκριμένο Πάρκο, πέρα από τη συμβολή του στη βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Δήμου Φυλής με τα έργα πρασίνου, θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW, που ισοδυναμεί με 14,7 εκατ. kwh και η οποία θα διατεθεί σε 5.600 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής. “Βλέπουμε τη σημασία αυτού του έργου, ιδιαίτερα σήμερα, ενόψει της ενεργειακής κρίσης”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για τον περιορισμό του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, εκθείασε το Δήμο Φυλής για το έργο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ενέργειας και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το κοινό όραμα για συνολική αποκατάσταση της Χωματερής, που θα αποφέρει, παράλληλα, 50 εκατ. Kwh ετησίως. Ενέργεια, που όπως είπε, είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. “Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε σε 4-5 χρόνια έργα που απαιτούνταν εδώ και είκοσι χρόνια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να το πετύχουμε, σε στενή συνεργασία με τους δήμους, διότι το χρωστάμε σε εσάς και όλους τους πολίτες της Αττικής”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Φανερά συγκινημένος ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί την αρχή της υλοποίησης του ονείρου της ενεργειακής και υδρολογικής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής, που είχε από τα φοιτητικά του χρόνια. Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος παραμένει η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής και ευχαρίστησε τον Υπουργό και τον Περιφερειάρχη για την αποδοχή του σχεδίου της ενεργειακής αυτοτέλειας του Δήμου Φυλής. “Έχουμε έτοιμη τη μελέτη για την αποκατάσταση του υπολοίπου τμήματος της Χωματερής καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, που το έχει αγκαλιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υπουργός. Επίσης τη δημιουργία Πάρκου Φωτοβολταϊκών και logistics στο κτήμα της Φυλής. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συνδημοτών μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των συμβάσεων εκτέλεσης του έργου, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής και στις εργολήπτριες εταιρίες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας επικεφαλής κλιμακίου κληρικών και συνεργατών της Ιεράς Μητρόπολης, ο Γενικός Διευθυντής του Πάρκου της Χιρίγια Άμος Ράμπιν, ο Βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Μάνδρας -Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης και Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης και Ρία Ακρίβου, ο Γενικός Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος, ο επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, ο εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Χαρίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσης Χιόνης, τα μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Φυλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΒΙΟ.ΠΑ Λευτέρης Παντελάκης, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής καθώς και πολλοί δημότες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι ο πόλεμος και οι ασθένειες

Peristeri News

Ποιες παραλίες πήραν «Γαλάζια Σημαία» το 2024

Peristeri News

Έρχεται το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» η Πανσέληνος του Μαΐου

Peristeri News

Leave a Comment