PeristeriNews.gr
Οικονομία

Συμφώνησαν σε 120 δις ευρώ για την ανάπτυξη στη Σύνοδο Κορυφής


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δρομολογούν το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Σε ένα σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης, αξίας 120 δισ. ευρώ, αναμένεται να δεσμευτούν -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής- οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανάπτυξης» θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ αλλά και την οριστικοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της Ευρωζώνης έως τα τέλη του έτους.

«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Συνολικά 120 δισ. ευρώ (ποσό που ισοδυναμεί στο 1% του καθαρού εισοδήματος της Ε.Ε.) κινητοποιούνται για μέτρα ταχείας ανάπτυξης», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Η συμφωνία για την ανάπτυξη θα συνιστά πολιτική νίκη του Γάλλου προέδρου Francois Hollande ο οποίος άσκησε πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Είχε ισχυριστεί πως το σύμφωνο ανάπτυξης είναι απαραίτητο για να αντισταθμίσει τις επιδράσεις του δημοσιονομικού συμφώνου που είχε συνηφθεί τον Ιανουάριο. Παρ΄ολ΄αυτά -σχολιάζει το Dow Jones Newswires- το σύμφωνο φαίνεται να παράσχει λίγη πραγματική ρευστότητα και στηρίζεται σε ιδέες που κυκλοφορούν εδώ και κάποιο καιρό για το πως μπορεί να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και τους προϋπολογισμού της Ε.Ε. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν ουσιαστική αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές μέσω του συμφώνου.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy θα κληθεί να παρουσιάσει τις ιδέες του ξανά τον Οκτώβριο και να οριστικοποιήσει έως τα τέλη του έτους το σχέδιο που προτείνει για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Rompuy προετοίμασε το σχέδιό του σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δρομολογούν το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μιας γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Έως τα τέλη του έτους θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της Κομισιόν για την εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ τονίζεται η ανάγκη ενός ενοποιημένου χρηματοοικονομικού πλαισίου για την Ε.Ε. με διαφοροποιημένους κανόνες για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν της Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment