PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στο ΣτΕ η «Ελληνικός Χρυσός» για την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και ζητούν να «παγώσει» η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και ζητούν να «παγώσει» με προσωρινή διαταγή η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική. Επίσης, ζητούν να ανασταλεί, αλλά και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτης με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Όπως είναι γνωστό με απόφασή του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Αναλυτικά, η εταιρεία υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές τις διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, επισημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς αρμόδιος να εκδώσει την απόφαση ανάκλησης λειτουργίας είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment