PeristeriNews.gr
Οικονομία

Στο Ευρωδικαστήριο θα παραπέμπονται οι «απείθαρχες» χώρες



Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα παραπέμπονται τα «απείθαρχα» κράτη που παρουσιάζουν διαρθρωτικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 0.5% του ΑΕΠ, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα παραπέμπονται τα «απείθαρχα» κράτη που παρουσιάζουν διαρθρωτικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 0.5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Το προσχέδιο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου που βρίσκεται υπό κατάρτιση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και φανερώνει την πρόθεση της ΕΕ για επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που δεν θα συμμορφώνονται με αυτό.

Παράλληλα αναφέρεται πως για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτείται η συνεργασία και των 27 χωρών της ευρωζώνης, ενώ προβλέπει και τη διεξαγωγή τακτικών συνόδων κορυφής (δύο φορές τον χρόνο τουλάχιστον).

Συγκεκριμ’ενα στην τελευταία σύνοδο κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών της ευρωζώνης και να επιβάλουν περιοριστικούς κανόνες, με ένα αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης τους, τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα». Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να επεξεργαστούν, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μια διακυβερνητική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση, σχέδιο με το οποίο συμφώνησαν τελικά και άλλες εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Μόνο η Βρετανία προτίμησε να μείνει στο περιθώριο.

Η μία χώρα θα μπορεί να στέλνει στο ευρωδικαστήριο τους εταίρους της

Σύμφωνα με το πρoσχέδιο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, οι «χρυσοί κανόνες» θα πρέπει να περιληφθούν στα εθνικά συντάγματα ή σε ισοδύναμους νόμους. Κάθε χώρα που έχει υπογράψει το σύμφωνο και πιστεύει ότι «ένα άλλο μέλος δεν σεβάστηκε» τους όρους για την εφαρμογή του «χρυσού κανόνα», θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε μια τέτοια, υποθετική περίπτωση, η Γερμανία ή η Ολλανδία, θα μπορούσαν για παράδειγμα να ενάγουν την Ιταλία, την Ελλάδα ή τη Γαλλία εάν οι κυβερνήσεις των πρώτων πιστεύουν πως οι δεύτερες δεν τηρούν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Νομική «σπαζοκεφαλιά»

H ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των νομικών κειμένων της διακρατικής συμφωνίας για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στις 8-9 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εργασία που πρέπει να γίνει ώστε να καταστεί το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο υποχρεωτικό δεν είναι νομικά εύκολη. Ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι οι βρετανικές αντιρρήσεις στη χρήση των οργάνων και θεσμών της ΕΕ για μία ομάδα μόνο και όχι για το σύνολο των 27. Η πιο ουσιαστική όμως ανησυχία είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να βρεθεί τρόπος ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει το δικαίωμα να εμπλέκει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε νομική διαδικασία ενάντια στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τα δημοσιονομικά κριτήρια.

Το Σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ αφού εγκριθεί από τα κοινοβούλια εννέα χωρών, αλλά θα εφαρμόζεται για κάθε χώρα ξεχωριστά μόνο αφού το εκάστοτε κράτος το έχει κυρώσει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Leave a Comment