PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας


Με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 13:30, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στη λειτουργία των απογευματινών – επί πληρωμή- χειρουργείων.

Με αποφάσεις των δευτεροβάθμιων σωματείων τους ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), αντιδρούν επίσης στην «κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών», στις ρυθμίσεις που «ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση».

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ένταξη στα ΒΑΕ.

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στη 1.30 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

Από τη στιγμή που κατατέθηκε το ΦΕΚ και πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειρουργείο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με προμετωπίδα συνθήματα όπως «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία».

Η πραγματικότητα δε καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν βοηθητικά στην αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Αναγέννηση» του Νοσοκομείου «Αττικόν»: ότι πραγματοποιήθηκαν απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία «με τους δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρουργήθηκαν να ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου» για την οποία, υποτίθεται, ότι οι ασθενείς έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα και δεν μπαίνουν στις μακρές λίστες αναμονής των χειρουργείων.

«Πάνω στη σπουδή τους ακύρωσαν ακόμα και τα -φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης της πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν οι καταστάσεις αυτές, «πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Αιγάλεω: 13χρονος χτύπησε ανήλικο για να τον ληστέψει

Peristeri News

Πατήσια: 19χρονος εισέβαλε με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο

Peristeri News

Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Ομόνοια

Peristeri News

Leave a Comment