PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία


Μήνυμα στα γειτονικά κράτη της Κίνας, με τα οποία το Πεκίνο έχει θαλάσσιες διαφορές, έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος.

Μήνυμα στα γειτονικά κράτη της Κίνας, με τα οποία το Πεκίνο έχει θαλάσσιες διαφορές, έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα προασπίσει την εδαφική κυριαρχία της.

«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εδαφική κυριαρχία, τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα και την εθνική ενότητα» της Κίνας, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, μιλώντας σε συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ήταν αφιερωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις.

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία είναι τεταμένες λόγω της εθνικοποίησης από το Τόκιο το φθινόπωρο του 2012, τριών από τα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Τα ακατοίκητα αυτά νησιά τελούν εδώ και καιρό υπό ιαπωνική διοίκηση, αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού.

Στη Νότια Σινική Θάλασσα, η κυριαρχία επί του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι προκαλεί ένταση μεταξύ του Πεκίνου και χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. Η Κίνα, αλλά και η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ διεκδικούν το αρχιπέλαγος που φέρεται να είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται πάνω σε σημαντικές διεθνείς θαλάσσιες οδούς.

Ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του «θα διαχειριστεί σωστά τις θαλάσσιες διαφορές της και τις διαφορές επί των νησιών», χωρίς να τα κατονομάσει. Διαβεβαίωσε πάντως ότι το Πεκίνο επιδιώκει την «ειρηνική ανάπτυξη» και αντιτίθεται στην «σκόπιμη χρήση της στρατιωτικής βίας ή της απειλής της».

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν στην ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους τυχόν κλιμάκωσης των διενέξεων αυτών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment