Οικονομία

Σενάριο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού ώστε η 3η κατά σειρά αναπροσαρμογή του μέσα στο ίδιο 12μηνο να γίνει από την 1/1/2023 επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι αντί η πολύμηνη διαδικασία να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, ώστε η επόμενη αύξηση να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, να ξεκινήσει από το φθινόπωρο ώστε από την 1/1/2023 οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό να δουν νέα αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις προθέσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Ως προς το ποσοστό της αύξησης, τη δεδομένη χρονική στιγμή κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν δεσμεύεται, καθώς η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία που λαμβάνει υπόψη της τη μεταβολή του ΑΕπ, την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό αλλά και τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο για επιστροφή στα προ μνημονίων επίπεδα δηλαδή στα επίπεδα των 750 ευρώ και πάνω.

Για να συμβεί αυτό, μας χωρίζει μια αύξηση της τάξεως του 5-6%. Δεν είναι εξωφρενική αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα κλείσει πάνω από το 7-8% και ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών και το 2023.

Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας μεταβολή του ΑΕπ καθώς τουλάχιστον για φέτος, υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το +3% που προβλέπεται.

Related posts

ΕΦΚΑ: Σε 24 δόσεις η ρύθμιση οφειλών

Peristeri News

Παραπλανητικές διαφημίσεις από Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας

Peristeri News

Tιμολόγια ρεύματος: Οι νέοι τιμοκατάλογοι που ισχύουν

Peristeri News

Leave a Comment