PeristeriNews.gr
Οικονομία

Σενάρια για «κούρεμα» 60% του ελληνικού χρέους


Σενάριο – «σοκ» για την Ελλάδα περιλαμβάνει έκθεση που φέρεται να διανέμει η Γερμανική Καγκελαρία στους βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας αλλά και σε ευρωβουλευτές.

Σενάριο – «σοκ» για την Ελλάδα περιλαμβάνει έκθεση που φέρεται να διανέμει η Γερμανική Καγκελαρία στους βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας αλλά και σε ευρωβουλευτές . Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η έκθεση αυτή υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «κούρεμα διαρκείας», άμεση απομείωση του χρέους της κατά τουλάχιστον 60% και μια νέα «γενναιόδωρη» βοήθεια για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελληνική οικονομία επιδεινώνεται ασταμάτητα. Μάλιστα εκφράζεται η βεβαιότητα πως η ανάκαμψη είναι ουτοπική υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι πως στην απόρρητη αυτή έκθεση επισημαίνεται ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027».

Επίσης, κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60% προβλέπει το σχέδιο απόφασης, που θ’ ανακοινωθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ. Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί οι αποφάσεις αυτής της συνόδου να επιβάλλουν τη γραμμή δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μία ακόμη πηγή έντασης με τους εταίρους της.

«Διαπραγματευόμαστε για να λάβει μία θέση η ΕΚΤ, η οποία θα λέει τι θέλει να κάνει για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση», δήλωσε η Μέρκελ, «δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι πολιτικοί περιμένουν κάτι από την ΕΚΤ».

Στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες και το οποίο συντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται μία φράση για τη διατήρηση από μέρους της ΕΚΤ των έκτακτων μέτρων υπέρ των τραπεζών και των κρατών της ευρωζώνης.

«Στηρίζουμε πλήρως την ΕΚΤ στις δράσεις της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων στο περιβάλλον της αγοράς», αναφέρει το σχέδιο της ανακοίνωσης.

«Η Γερμανία δεν δέχεται αυτή τη φράση όπως αυτή αναφέρεται στο ανακοινωθέν», δήλωσε η Μέρκελ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment