PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σε έντονους ρυθμούς η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για την αποχή



Τις λίστες με τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι διακόπτουν τις συνεδριάσεις και κατεβαίνουν από την έδρα στις 12:00 το μεσημέρι, ζητεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου.

Τις λίστες με τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι διακόπτουν τις συνεδριάσεις και κατεβαίνουν από την έδρα στις 12:00 το μεσημέρι, εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου. Με σημερινή μάλιστα ανακοίνωσή της προς τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας, προειδοποιεί τους δικαστές ότι η συμμετοχή τους σε κάθε μορφής αποχή ή κινητοποίηση συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Στην ανακοίνωσή της η κα Ασημακοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφ’ ενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφ’ ετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων.

Συνιστά δε καθ’ εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ’ αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».

Η κίνηση αυτή της προέδρου του Αρείου Πάγου θεωρήθηκε από πολλούς ότι «ρίχνει λάδι» στη φωτιά και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν αρκετοί, μάλλον συσπειρώνει τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αισθάνονται πλέον και την απειλή του πειθαρχικού ελέγχου και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι επιθεωρητές δικαστηρίων αρνήθηκαν να αποστείλουν στην κα Ασημακοπούλου τις λίστες με τα ονόματα των δικαστών που διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους.

Ο επιθεωρητής ενός εκ των μεγαλύτερων δικαστηρίων της χώρας απέστειλε μάλιστα τον κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονταν τα ονόματα όλων των δικαστών που υπηρετούν και στην αναφορά του ανέφερε ότι στη διακοπή των συνεδριάσεων συμμετείχαν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, πολλά θα κριθούν από το εάν υπάρξει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τα θέματα που απασχολούν τους δικαστές και είναι η ένταξή τους στο Ι.Κ.Α. και οι περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους.

Διαφορετική στάση, πάντως, συνεχίζουν να έχουν οι διοικητικοί δικαστές που διακόπτουν μόνο για μισή ώρα το πρωί τις συνεδριάσεις τους, ενώ η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συμμετέχουν σε καμίας μορφής κινητοποίηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα

Peristeri News

Επέκταση της νυχτερινής γραμμής 790 στο Περιστέρι

Peristeri News

Το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία

Peristeri News

Leave a Comment